Långa straff för narkotikabrott och vapenbrott i Kristianstad

Långa straff för narkotikabrott och vapenbrott. Kristianstads tingsrätt har dömt fem personer till fängelse i mellan 4,5 och 11 år för organiserad narkotika- och vapenhantering under år 2020 och 2021.

De fem personerna dömdes för synnerligen grova narkotikabrott och grova narkotikabrott. Två av personerna dömdes även för grova vapenbrott. Brotten begicks mellan augusti 2020 och januari 2021. De uppdagades genom ett internationellt samarbete, där krypterade chattar avkrypterades och lämnades över till svensk polis. Bevisningen bestod till stor del av jämförelser mellan innehållet i chattarna och detaljer i de nu dömda personernas liv.

Den brottsliga verksamheten bedrevs med utgångspunkt i Kristianstads kommun. Den inkluderade även transporter av narkotika och vapen till och från andra platser i Sverige. Den har enligt tingsrätten varit välorganiserad och haft stor omfattning. Organisationen har varit hierarkisk. En av personerna har varit ledare och en annan (andremannen) har haft ett visst självständigt ansvar. Två av personerna har spelat underordnade roller som transportörer, medan ytterligare en person i viss mån har samarbetat med andremannen.

Den narkotika som hanterats har huvudsakligen varit kokain men även i viss omfattning cannabis. De vapen som hanterats har varit både automatkarbiner och pistoler.

”Vi har upprätthållit höga rättssäkerhetskrav och frikänt i vissa delar, där vi har bedömt att bevisningen inte har hållit fullt ut,” säger rättens ordförande, rådmannen Ulf Ahlström i ett pressmeddelande. ”Men i de delar där det är ställt utom rimligt tvivel att de tilltalade har gjort vad åklagaren har påstått, så är det fråga om utomordentligt grov brottslighet, som förtjänar långa fängelsestraff, särskilt för de ledande personerna.”

De dömda

Den utpekades ledaren, Hemin Hossein, dömdes till 11 års fängelse. Den beräknade vinsten av narkotikahanteringen förverkas, inklusive märkeskläder, kontanter och andra föremål som tagits i beslag. Han är en känd gängkriminell från Charlottesborg (Challan) i Kristianstad. Har vid ett tidigare tillfälle blivit skjuten i höften.

Andremannen Henrik Taube dömdes till fängelse i sex år och tre månader. Då beaktades även att den aktuella brottsligheten har begåtts före en annan dom där han dömdes till tre års fängelse för grovt vapenbrott. Enligt regelverket ska det sammanlagda straffet i de båda domarna (alltså fängelse i nio år och tre månader) motsvara vad han skulle ha dömts till om han dömts för all brottsligheten i ett sammanhang. Taube har tidigare arbetat som vakt (kriminalvårdare) på fängelse.

Den person, Macki Agelis,  som i viss mån samarbetat med andremannen frikändes från betydande delar av åtalet och dömdes för återstoden till fängelse i fyra år och sex månader.

Båda de personer, Niklas Haggö och Shpend Maliqi, som spelat underordnade roller dömdes till fängelse i fem år.

Läs mer:

Ett svar på “Långa straff för narkotikabrott och vapenbrott i Kristianstad”

Kommentarer är stängda.