Sveriges rikaste och de 15 familjerna

Del 5 av 7 i serien Makten i näringslivet

Veckans Affärers lista över de rikaste svenskarna dominerar dagens 15 familjer (som ju i själva verket är fler än 15) totalt. På platserna 1 till 9 finns enbart representanter för familjerna Persson, Rausing, Kamprad, Lundberg och Ax:son Johnson. Därefter följer en person som inte tillhör någon av de 15 familjerna, Bertil Hult. Av de tio rikaste hör alltså 9 stycken till de stora finansfamiljerna i Sverige. På platserna 11-20 finns ytterligare 6 personer från de 15 familjerna, nu är det Olsson, Douglas och Schörling.

Av nästa grupp på tio hör 9 stycken till någon av de 15 familjerna, Persson, Bennet, Stenbeck och Philip-Sörensen. Av de 100 rikaste hör 45 stycken till någon av Sveriges storfinansfamiljer och en (Conni Jonsson) arbetar för en finansfamilj, Wallenberg. Förutom redan nämnda familjer finns Lindén, Paulsson, Bonnier och Söderberg representerade. Men ingen från själva familjen Wallenberg, Sveriges mäktigaste finansfamilj, finns på listan. Däremot finns ett antal spekulationskapitalister som Robert Weil och Björn Savén i IK Investment Partners med.

Lite underligt är det dock att Ane Maersk McKinney Uggla inte finns med. Hon måste trots allt höra till de rikaste svenskarna. Eller är hon fortfarande dansk medborgare? I analogi (?likhet) med alla de utlandsboende svenskar som finns med på listan så ska hon i så fall ju inte finnas med.

Sen är det ju också så att rikedomen för de som äger företag utanför brösen uppskatats uifrån vad man tror att företagen är värda om de fanns på börsen eller såldes ut. Det är högst grova uppskattningar och berör framförallt familjerna Rausing och Kamprad, men även Ax:son Johnson och nadra på listan. I fallen med Rausing och Philip-Sörensen räknas dessutom stiftelser som personlig förmögenhet. Men så gör man inte i när det gäller familjerna Wallenberg, Söderberg, Ax:son Johnson och Kempe. Listan blir därmed, som jag ser det, en smula konstig och snedvriden.

Intressant?
I media: VA1, VA2, VA3, E24_1, DI1, SDS, EX1, DagensPS1, EX2, DagensPS2,

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< De 100 mäktigaste och de 15 familjerna100 mäktigaste och de 15 familjerna >>
Advertisements

3 Replies to “Sveriges rikaste och de 15 familjerna”

Kommentarer inaktiverade.