Mäktigaste 100 svenskarna?

Fokus har återigen presenterat sin lista på de 100 mäktigaste svenskarna. Marcus Wallenberg anses vara näringslivets mäktigaste. Detta trots att han tillhör fel gren av familjen Wallenberg, han är ju son till Marc Wallenberg istället för till Peter Wallenberg. Kanske borde det istället vara Jacob Wallenberg som fanns på den plats nummer 7 som Marcus Wallenberg intar.

Rent generellt tycker jag att politikernas och partiledarnas makt överdrivs i Fokus lista. Det ser jag som ett utslag av överdriven borgerlig begeistring över den begränsade demokrati vi har och som ett sätt att dölja de ekonomiska makthavarna. Finansfamiljernas makt menar jag underskattas regelmässigt i den här typen av undersökningar. Man kan ha mycket makt utan att den är formell, man kan ha mycket makt även om det inte syns i media osv.

Förutom Marcus Wallenberg så återfinns dock företrädare för flera mäktiga finansfamiljer och direktörer bland de 100 mäktigaste, på plats 10 finns moderaten och spekulanten Gustaf Douglas, på plats 18 Jacob Wallenberg och på plats 19 Volvos VD Leif Johansson. Antonia Ax:son Johnson hamnar på plats 21, Carl Bennet på plats 2, Cristina Stenbeck på plats 30, Jonas Bonnier på plats 41, chefen för TeliaSonera, Lars Nyberg, på plats 46, Ericssons chef Carl-Henric Svanberg påplats 60, Mats Qviberg på 61 och Sven Hagströmer på 62, Vattenfalls galne chef Lars G Josefsson på 65, wallenbergmannen Michael Treschow på 68 och Fredrik Lundberg på 69. Ytterligare en person från Wallenbergsfären återfinns på plats 70, SEB:s chef Annika Falkengren och den första makthavaren från Handelsbankens finansgrupp, Sverker Martin-Löf på plats 73. Sen är det slut med listade makthavare fån den ekonomiska eliten.

En separat lista på dessa inklusive finansgruppstillhörighet skulle alltså se ut så här:

 1. Marcus Wallenberg, Wallenberg
 2. Gustaf Douglas, Douglas
 3. Leif Johansson, Volvo (Renault)
 4. Antonia Ax:son Johnson, Ax:son Johnson
 5. Jacob Wallenberg, Wallenberg
 6. Carl Bennet, Bennet
 7. Cristina Stenbeck, Stenbeck
 8. Jonas Bonnier, Bonnier
 9. Lars Nyberg
 10. Carl-Henrik Svanberg
 11. Mats Qviberg, Hagströmer & Qviberg
 12. Sven Hagströmer, Hagströmer & Qviberg
 13. Lars G. Josefsson
 14. Michael Treschow, Wallenberg
 15. Fredrik Lundberg, Lundberg
 16. Annika Falkengren, Wallenberg
 17. Sverker Martin-Löf, Handelsbanken

De flesta stora finansfamiljer finns alltså med, men ett par saknas, dels de där bolagen och ofta också ägarna återfinns i andra länder och skatteparadis, som Kamprad, Rausing, Philip-Sörensen och Hult. Dels saknas göteborgsfamiljerna Olsson, Ericsson och Hjörne samt ägarna av HM, familjen Persson. Flera av dessa familjer är inte aktiva i den svenska debatten och kanske inte ska vara med, men redarfamiljen Olsson borde nog vara det liksom familjen Hjörne som ju kontrollerar Sveriges näst största tidningsimperium.

Läs om andra och tidigare rankningar av Sveriges mäktiga:

 1. Näringslivets mäktigaste under 40 och de 15 familjerna
 2. Sveriges största företag och de 15 familjerna
 3. De 100 mäktigaste och de 15 familjerna
 4. Sveriges rikaste och de 15 familjerna
 5. 100 mäktigaste och de 15 familjerna
 6. Finansfamiljerna och makthavarna under 40

Om världens mäktigaste i media (en lista med samma problematik som den på Sveriges mäktigaste, överskattad makt hos politiker och underskattad hos kapitalister): SVD,
Intressant?
Borgarmedia: Fokus1, 2, 3, 4, 5, 6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Mäktigaste 100 svenskarna?”

Kommentarer inaktiverade.