Stor razzia mot Södertäljenätverket

Idag har en stor razzia genomförts i Södertälje. Det handlar om att ett 40-tal personer är misstänkta för ekobrott. Personerna uppges ha kopplingar till det så kallade Södertäljenätverket:

Klockan åtta nu i morse slog polis till mot ett stort antal personer i Södertälje misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet. Tillslaget var en del i den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje – den så kallade Tore-satsningen.

Personal från flera myndigheter ska ha medverkat vid tillslaget, som omges av stor förundersökningssekretess.
– I nuläget kommenterar vi inte hur många som gripits, bara att det rör sig om ett stort antal, säger Lars Byström, informationsansvarig vid länskriminalen i Stockholm.

Enligt uppgifter till LT handlar det om ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen, som de gripna misstänks för.

Sedan tidigare har 6 personer varit anhållna i sin frånvaro. 5 av dem greps vid razzian i morse. För övrigt är polisen mycket tystlåten om det hela och det är möjligt att det finns fler gripna. En av anledningarna till tystlåtenheten är att det kan finnas brottsliga internationella kopplingar.

I våras utreddes ett ekobrott i Uppsala som har kopplingar till Södertälje. Det handlar om företaget Gränby Frisörerna AB med Aho Bisse och Volkan Melkemichel i styrelsen. Om denna utredning har något med den nu aktuella razzian är dock inte känt. De två männen som är hemmahörande i Södertälje ska ha enligt misstankarna tagit ut 11 miljoner svart ur bolaget. Aho Bisse är en välkänd tidigare fotbollsspelare i Syrianska och Volkan Melkemichel är på något sätt släkt med tränaren i Syrianska, Özcan Melkemichel. Han har också själv varit aktiv i Syrianska FC. Den tredje misstänkte och åtalade i den härvan är Robert Michel som har varit ungdomsansvarig i Syrianska FC.

Medlemmar i familjen Melkemichel driver en mängd företag i Södertälje, Stockholm och på andra orter. Det gör även släktingarna i familjen Ataseven medan släktingar med namnet Aslanoglu förekommer mycket sällan i företagssammanhang. Det är delvis samma företag som hittas när man söker på de tre familjenamnen). Även familjen Bisse återfinns som styrelsemedlemmar och ägare i en rad företag. På Internet förekommer också anklagelser mot en Johan Melkemichel, verksam i den syrianska kyrkan i Södertälje, om ekonomiska oegentligheter. Sanningshalten i dess kan jag inte bedöma men sajten där de förekommer kännns ganska rättshaveristisk.

Sedan tidigare finns 18 personer från Södertäljenätverket i häkte. De har redan dömts till långa fängelsestraff i tingsrätten men rättegången måste göras om på grund av jäv. Rättegången börjar på torsdag.

Andra artiklar om Södertäljenätverket och Södertälje:

Södertäljenätverket rullas upp
Lyckad polisinsats mot organiserad brottslighet
Är syrianer/assyrier mer kriminella än andra?
Hur fri står Metin Ataseven?
Södertäljenätverket – ett mycket brottsaktivt kriminellt nätverk
Syrianska FC och Södertäljenätverket
Polisen tar itu med Södertäljenätverket, eller?
Sarnecki: problematiskt i Södertälje
Gangstergängen i Södertälje
Södertäljenätverket – Södertäljes eget maffiagäng

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements