Upploppen i Husby – vad kan göras?

Megafonen

Natten mot måndagen uppstod kravaller i Husby. Den lokala föreningen Megafonen menar att upploppen handlar om en protest mot att en äldre sköts till döds i en lägenhet förra veckan. Minst 200 Husbybor visade enligt Megafonen sitt missnöje mot att polisen sköt en 69-årig man till döds i en lägenhet förra veckan.

– Vi förstår att folk reagerar på det sättet, säger Rami al-khamisi från Megafonen.

Vid 22.00-tiden var räddningstjänst och polis på plats. Polisen spärrade av stora delar av Husby. Såväl förbipasserande vuxna som stadsdelens fältassistenter och husbybor attackerades med batonger och slag. Polisen släppte även lös sina hundar.

Megafonen fördömer polisens övervåld och menar att människor i Husby på grund av polisens brutalitet saknar förtroende för ordningsmakten.

Megafonen kräver en oberoende utredning av polisens dödsskjutning i måndags. Så sent som i onsdags organiserade Megafonen en demonstration på Kista torg mot polisens dödsskjutning.

Kravet på en oberoende utredning kring dödsskjutningen är helt riktigt, men det räcker inte med det. Vad som behövs är en omorganisering. Polisens misstänkta brott borde utredas av en från polisen fristående organisation på samma sätt som det går till i Norge och Storbritannien. Så länge det är polisen som utreder polisers misstänkta brott går det inte att lita på utredningar om polisvåld och andra brott som poliser misstänks ha varit inblandade i.

Dessutom behövs det ett stopp för nedskärningar, ett stopp för privatiseringar och en politik för ökad jämlikhet och mindre klassklyftor.

Samtidigt är det helt klart att det inte var polisen som slog sönder i Husby och inte heller polisen som startade själva bråket. Sannolikt förvärrade dock polisen situationen genom klantigt och oacceptabelt agerande i samband med gårdagens oroligheter i Husby.

Det är också helt klart att de poliser som enligt mängder med vittnesmål bröt mot lagen i diverse olika former måste få ta konsekvenserna av sitt lagbrott. Vidare är det uppenbart att endast samhälleliga insatser kan lösa de grundläggande problemen i Husby och andra liknande arbetarområden. Att skylla på individer och tor på individuella lösningar är bara naivt.

Intressant?
I media: SVD1, 2, 3, 4, 5SR1, 2, 3, Moberg, Röda Berget, AB, Röda Malmö, Expo,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

En annan sorts kommentar finns på SF-bloggen Anarres.

Advertisements