Kommersiella företag i Fediversum

När Threads öppnar för Fediversum blir det den största instansen i hela Fediversum. Den ägs dessutom av ett kommersiellt företag. Men redan tidigare finns det förstås kommersiella företag i Fediversum som driver instanser eller servrar.

Fediversum handlar inte om att det inte ska finnas några storföretag eller företag. Det handlar om att skapa sociala medier som inte kan kontrolleras eller styras av storföretag, algoritmer, reklam eller liknande. Sociala medier som styrs av användarna helt enkelt.

Men det kommer att finnas instanser som ägs av storföretag, instanser som finansieras med reklam, med avgifter eller med stöd från någon politiskt organisation som vill påverka. I själva verket finns allt detta redan. Fast inte i nån större skala. Med Threads inträde i Fediversum blir det kvalitativt annorlunda.

Idag finansieras dock de flesta Mastodoninstanser av frivilliga donationer. Flera andra finansieras av medlemsavgifter i den förening som driver dem.

Threads

Meta är det största företaget som är på gång med en programvara, Threads, som ska bli en del av Fediversum. Threads fungerar i Fediversum vad det gäller vissa funktioner men tanken är att mycket mer ska implementeras. När det är klart och Threads blir en del av Fediversum så kommer det att vara den största instansen.

Om företaget Meta som står bakom Threads tycker att de har ekonomisk nytta av kopplingen till Fediversum kommer vi säkert att en kort tid efter att Threads blivit en instans i Fediversum också få se Instagram som en instans i Fediversum. Och då kommer säkerligen andra stora sociala medieföretag att följa efter.

WordPress

Automattic är det företag som driver WordPress.com där folk kan skapa en egen blogg med stöd för Fediversum. På de aktuella sajterna finns det reklam som Automattic använder för att finansiera sajten/webbhotellet/bloggportalen.

Automattic driver också Tumblr.com som de också avser att anpassa till Fediversum med stöd för ActivityPub precis som de gjort med WordPress.com.

När det gäller sajter med fristående och egna installationer av WordPress vilket är nästan hälften av antalet sajter på internet så går de också att anpassa till Fediversum med hjälp av ett tillägg. Det finns redan nästan 6 000 sajter som gjort det. De flesta av dessa sajter är små och många är föreningsdrivna eller bloggar.

Men ingen stor sajt med WordPress som exempelvis Sony Music, Time Magazine, TechCrunch, TED Blog, Vogue, Yelp, Snoop Dogg, Flickr Blog, Wired, Mozilla Blog, Etsy Journal, PlayStation Blog, TNW, Boing Boing och 9to5Mac har så vitt det är känt gjort det. Men en del av dem kanske skulle göra det om Threads som en del av Fediversum fungerar och blir kommersiellt gångbart.

Mastodon och företagen

Den störta programvaran i Fediversum är Mastodon som utgör 90% av Fediversum vad det gäller instanser (servrar) och användare.. Även utvecklingen av Mastodon ligger i händerna på ett företag, det icke vinstdrivna företaget Mastodon gGmbH. De driver också instanserna mastodon.online och mastodon.social.

Dessutom finns det kommersiella företag som driver instanser av vanliga programvaror på fediversum. I allmänhet handlar det om Mastodon-instanser. Sujitech LLC/The Social Coop Ltd/Mask Network driver instanserna mastodon.cloud, mstdn,jp och pawoo.net. Fediverse Communications LLC driver mstdn.party, mstdn.plus, lemmy.one och pxfld.plus. Det sistnämnda är en Pixelfed-instans och inte en Mastodoninstans.

Vivaldi.social drivs av det personalägda företaget Vivaldi som gör webbläsaren Vivaldi. En annan kommersiell verksamhet är Loforo som erbjuder en mängd tjänster, däribland en Mastodoninstans, men även blogg-, bild- och videotjänster med mera.

Ett annat företag som är engagerat i Fediversum är det stiftelseägda Mozilla Corp. De ligger bakom webbläsaren Firefox och har specialanpassat den för användning med den sociala mediesajten Pocket som också ägs av Mozilla.

Nu har de för avsikt att göra samma sak med Firefox för Fediversum, närmare bestämt Mastodon. De driver en egen Mastodon-instans för teständamål och använder en klon av programvaran Elk för att anpassa Firefox. De är också med och finansierar utvecklingen av appen Mammoth. När väl arbetet med att anpassa Firefox till Fediversum kanske det också kan bli aktuellt med Pocket.

Även mindre företag driver Mastodon-instanser. Rottmann Ventures GmbH driver home.social, Unterhaltungsfernsehen Ehrenfeld UE GmbH driver det.social, SMEntTech driver mstdn.business och Albin Social har sajten mastodon.green. Podcast och video-bolaget Twit-TV driver twit.social. Sen finns det små företag som driver instanser med Pixelfed och Peertube. Solari inc driver exempelvis live.solari.com. Labor Union Networking Inc driver för sin del union.place.

Andra programvaror, företag och sajter

Micro.blog verkar vara ett kooperativ som driver en sajt där en person, en förening eller ett företag kan skapa en sajt med bloggmöjligheter, mikrobloggmöjligheter, bildarkiv och mycket mer. De tar betalt för sina tjänster och är alltså en kommersiell verksamhet. Sajten utgör en egen instans i Fediversum.

Soapbox Technology är ett företag som gör en egen variant (klon) av programvaran Pleroma som de kallar Soapbox. Det är en fri och öppen programvara men företaget säljer tjänster och kontrollerar utvecklingen av programvaran. En del av instanser som är baserade på Soapbox är kommersiella på ett eller annat sätt. Exempelvis driver Spinster LLC instansen spinster.xyz.

Andra kommersiella större företag som är på väg att koppla deras programvara till Fediversum är exempelvis Civilized Discourse Construction Kit Inc som gör programvaran Discourse. Discourse har redan implementerat delar av Fediversums fuktionalitet men det ska bli mer.

Medium.com som är en stor social mediesajt som drivs av A Medium Corporation. De driver Mastodoninstansen Medium. Endast de som betalar för deras vanliga Medium-sajt har möjlighet att ha ett konto på Mediums Mastodoninstans. Det kostar alltså pengar. Frågan är om de också kommer att anpassa sin egen programvara på medium.com till Fediversum så som Automattic anpassat WordPress.com och tänker anpassa Tumblr.com.

NextCloud är ytterligare ett företag som gjort det möjligt att koppla deras programvara till Fediversum genom att det finns ett tillägg för ActivityPub för programmet. Däremot tycks det ännu inte finnas någon som använder den möjligheten för NextClouds grupprogramvara.

Cloudflare Inc är ett annat stort företag som tagit fram en egen programvara för Fediversum, Wildebeest.

Det finns naturligtvis många flera företag som driver Fediversum-instanser men det är inte alltid lätt att hitta dem. Det handlar i allmänhet om Mastodon-instanser och WordPressinstanser. Många är säkert små. Exempelvis driver ju jag flera instanser med wordpress via mina företag Zaramis Konsult AB och Nyhetskartan Media AB. Denna instans, min SF-blogg och Nyhetskartan.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!