Sociala grunder till kravallerna i London

Kravallerna i London har spridit sig till flera stadsdelar efter att från början ha varit en ganska begränsad och lokal kravall i Tottenham som utlöstes av att polisen dödade en 29-årig man vid namn Mark Duggan. Det verkar också som om poliser ljugit om händelseförloppet då man uppgett att det skulle ha varit en eldstrid. Alla påträffade kulor, även den i en polismans radio verkar ha kommit från polisens vapen.

Grunden till att en sådan händelse kan utlösa våld och upplopp och dessutom sprida sig till andra delar av London och till och med utanför London är dock en grundläggande fattigdom, hopplöshet och arbetslöshet. En situation för de unga i Tottenham som förvärras genom nedskärningar inom offentlig sektor och en politisk från flera brittiska regeringar i rad som gått ut på att ta från de fattiga och ge till de rika. Precis samma politik som Fredrik Reinfeldts moderatledda regering i Sverige för. Baptistpastorn Kathy Childress som arbetar i Tottenham säger så här:

Den syn som möter henne efter upploppen är inte ny. Hon har sett den förr; uppgivenheten men också den ilskna desperationen bland Tottenhams ungdomar. Om inget radikalt händer i den mångetniska Londonförorten, kommer det att ske igen, hävdar Kathy Childress:

– Det finns en utbredd frustration bland de unga, de vill bli hörda och uppfångade av samhället, men upplever att ingen lyssnar på dem.

[…]

Största problemet är den omfattande arbetslösheten bland ungdomarna med invandrarbakgrund. Arbetslösheten leder till rotlöshet, ökat utanförskap och än mer utbredd vanmakt, hävdar Kathy Childress.

– I första hand handlar inte det här om att Mark Duggan sköts ihjäl av polisen. De fredliga demonstrationerna från i lördags var ett uttryck för sorg och man ville ha svar på vad som hade hänt. Men sedan tog frustrationen och ilskan över och folk kunde inte kanalisera sina känslor. Och upploppen drog sedan till sig bråkmakare.

Naturligtvis är det så att när sådana här upplopp sker så utnyttjas läget av smågangsters och gangster som passar på att plundra butiker och hämnas på fiender. Men det är inte grundorsaken till upploppen. Utan det är den politik som lett till den omfattande arbetslösheten och hopplösheten. Det som behövs är en ny politik med jömlikhet som mål, med låg arbetslöshet som mål. En politik som ger hopp för framtiden. Annars kommer vi att få se fler upplopp av samma typ som vi nu ser i Storbritannien. Fler och värre. Men att vända skutan kommer att ta tid. En ny politik för jämlikhet och minskade klyftor tar lång tid att genomföra och det dröjer länge innan den får genomslag. Så även om det blir en ny politik kommer det nog att bli värre först.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements