Johan Ehrenberg gör det lätt för sig i klimatfrågan

Johan Ehrenberg hävdar i en ledare i ETC att klimatfrågan kan lösas här och nu. Fossila bränslen kan redan nu ersättas av solenergi är hans budskap. Det handlar om energifrågan. Ett energisystem ska baseras på sol, vind och batterier enligt Johan Ehrenberg.

Rent generellt är detta helt rätt i Europa och i världen. I Sverige och Norge är det nonsens.

Sveriges elproduktion

I Sverige finns bara en mycket liten elproduktion med hjälp av biobränslen som avverkas eller skapas enbart i syfte att producera el. Huvuddelen av de biobränslen som används är avfall från skogsindustrin och de skulle skapa lika stora växthusgasutsläpp om de lades på hög i stället för att eldas upp. Produktionen av el med fossila bränslen är i stort sett noll. Det går alltså inte att minska Sveriges växthusgasutsläpp bara genom att bygga ut solkraften, solenergin.

De stora växthusgasutsläppen från fossila bränslen i Sverige kommer från transportsektorn, främst bilismen. Det är bilarna som behöver bli elektriska och biltrafiken som måste minska. Det är inget som går att lösa över en dag.

Dessutom måste stålindustrin och cementindustrin använda sig av nya tillverkningsprocesser. I stålindustrin krävs i det läget vätgas vilket kräver en massa energi för tillverkningen om den inte ska tillverkas från fossila råvaror. I cementindustrin finns idag ingen annan teknisk lösning än koldioxidlagring.

Vattenmagasin är batterier

Som Ehrenberg också nämner är det heller inte nödvändigt med så många batterier i just Sverige och Norge. Här finns det redan batterier i form av vattenmagasin. Sverige skulle utan problem kunna klaras sig med sol, vind och vatten när det gäller elförsörjningen. Till och med om elbehovet ökade kraftigt genom nya ståltillverkningsprocesser och eldrivna bilar. Nyckeln är en snabb utbyggnad av solenergi.

Det skulle också rädda elöverföringssystemen eftersom solenergi kan produceras i de delar av Sverige där folk faktiskt bor och inte i ödemarker som vindkraft och vattenkraft. Solkraften kommer i Sverige helt enkelt att ersätta kärnkraften, inte fossila bränslen.

I Sverige kan inte klimatfrågan lösas genom utbyggnad av solkraft. Att tro det är naivt och att göra det för lätt för sig. Det krävs andra åtgärder som främst riktas mot transportsektorn men även mot basindustrier.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!