Gruvbrytning och rennäring

Det behövs mer gruvbrytning för att klara klimatomställningen. Om det är de allra flesta överens. För elbilar och  batterier behövs helt enkelt mer mineraler och metaller. Det är svårt att komma runt detta faktum.

Visserligen bör transporterna också minska rejält och antalet bilar minska, framförallt i storstadsområdena. Men det räcker inte utan det behövs också mer metaller och mineraler som bland annat grafit, sällsynta jordartsmetaller, nickel och kobolt vilka finns i Sverige.

Europa behöver också bli mer självförsörjande på metaller och mineraler. Det är dumt och osäkert att vara beroende av Ryssland och Kina. För att Europa ska kunna bli mer självförsörjande med metaller och mineraler behövs mer gruvbrytning i Sverige.

Ökad gruvbrytning i Sverige kommer utan tvekan att påverka naturen men det är samtidigt en återgång till äldre tider då det fanns väldigt många fler gruvor i Sverige än vad som finns idag. I Norrland kommer det också att kunna leda till mer problem för rennäringen.

Problem för rennäringen innebär problem för den lilla del av Sveriges samiska befolkning som sysslar med renskötsel. Det handlar om 4 600 personer som är renägare. Flertalet av dem är medlemmar i samebyar, vilket är mellan 10 och 20% av alla samer i Sverige. Alla renägare är dock inte samer. Det finns drygt 1 000 renskötselföretag i Sverige. Flera företag per sameby. 2 500 personer är beroende av inkomsterna från renskötseln.

Vad kan göras?

Tidigare fanns det också ett antal samer som levde på fiske och många samer som hade fiske som bisyssla till rennäringen. Samebymedlemmar hade rätt till fiske i många sjöar, i en del ensamrätt. Samma gäller jakträtt i vissa områden. Samernas möjligheter till fiske och inkomster av fiske har försämrats sen 1990-talet men på grund av Girjasdomen kan detta att återigen komma att förändras så samernas fiske- och jakträttigheter stärks och utökas.

Om det nu blir så att gruvbrytningen ökar (något som verkar oundvikligt) och rennäringen störs kan utökade fiske- och jakträttigheter ge samer en bättre ekonomisk grund att stå på. Dessutom borde mineralavgiften höjas rejält till samma nivå som den är i många andra länder. En del av den bör gå till samerna i de fall som gruvorna ligger i samiska områden.

En liknande avgift som mineralavgiften bör införas även för vattenkraft, vindkraft, yrkesfiske och sportfiske samt återinföras för skogsbruk. Den ska inte enbart gå till staten utan fördelas mellan stat och de som påverkas.

Klimatomställning måste ske. Alla, inklusive samerna, måste vara med och bidra till detta. Gruvbrytningen i Sverige måste öka. Det kommer att påverka rennäringen. Samerna måste på olika sätt kompenseras för detta.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!