Återigen har kriminella svenskar gripits i Spanien

Den statliga polisen i Spanien (Policia Nacional) har gripit nio personer, sex av dem i Aranjuez, Madrid och tre i Malaga. Flera av dem är upptagna på en lista hos Europol som så kallade ”High Value Targets”. I insatsen har polisen beslagtagit 740 kilo narkotika nästan 50 000 euro i kontanter, 30 mobiltelefoner, fem fordon, ett skjutvapen och en skottsäker väst.

Hela insatsen ingår i en gemensam operation med DIRAN (Dirección Antinarcóticos) vid den colombianska statspolisen och den US-amerikanska myndigheten HSI (Homeland Security Investigations) i USA. Även franska OFAST såväl som svenska myndigheter har deltagit i operationen. Det har inneburit att en kriminell organisation som ägnar sig åt internationell kokainhandel delvis demonterats. .

Utredningen inleddes i april 2021 inom ramen för kampen mot narkotikahandel. Som ett resultat av ett nära samarbete med den colombianska polisen och den amerikanska myndigheten Homeland Security fick spanska polisen information om att huvudmännen i en av de mest aktiva kriminella organisationerna i Europa var baserade på Malaga-kusten.

De misstänkta

Undersökningarna visade att nätverket bestod av individer från flera olika länder såsom Spanien, Sverige, Frankrike och England. De hade också kontakter i både Sydamerika där kokain produceras och i Belgien, Nederländerna och Spanien som är mottagningsländer för huvuddelen av smugglingen till Europa. De som utreddes var också prioriterade mål för myndigheterna i sina respektive länder och Europol.

Under utredningen och efter att ha bekräftat att flera medlemmar av organisationen hade bott i området kring Malaga-kusten i mer än 20 år, upptäckte den spanska polisen flera möten mellan dem och andra kända narkotikabrotttslingar. Dessuto observerades många resor till andra europeiska länder och till Dubai. Dubai fungerade som en central nod för verksamheten.

I november 2022 kunde den spanska polisen identifiera flera ledande personer i nätverket, däribland en högt uppsatt man i mocra mafia och några svenskar som ansvarade för narkotikahanteringen i Spanien. Organisationen intensifierade mötena för distribution i Spanien och resten av Europa då en stor sändning av kokain införts till Spanien. En transport av kokain till Aranjuez upptäcktes varvid polisen slog till och 740 kilo kokain beslagtogs. Sex personer greps. Samtidigt greps de tre ansvariga för det kriminella nätverket i Spanien i Malaga.

Efter 20 månaders utredning, och som ett resultat av de nio gripandena, avvecklades enligt spanska polisen en av de mest aktiva och mäktiga kriminella organisationerna som ägnade sig åt internationell kokainhandel i Europa.

Hela det spanska tillslaget verkar handla om en fortsättning på den utredning som slog ut den så kallade superkartellen vilket rapporterades i november 2022. Då ingick inga svenskar bland de gripna, men nu har alltså flera svenskar som är bosatta i Spanien gripits tillsammans med ett antal andra män.

Läs mer: