Kriminella nätverk och gäng – vad är det?

I en nyligen utkommen rapport med titeln ”Polismyndighetens förhållningssätt och arbete mot gängkriminaliteten” problematiserar polisforskaren Stefan Holgersson begreppet gängkriminalitet. Det gör han samtidigt som han kritiserar polisen ineffektivitet.

Samtidigt berör han inte alls arbetet inom den del av polisen som lyckats med bekämpningen av skjutningar och sprängningar. Polisen i Göteborg. Vilket är märkligt då polisen i Göteborg enligt vad jag förstår arbetar enligt de principer som Holgersson förespråkar. Det sättet att arbeta kallas problemorienterat polisarbete. Enligt Holgersson används det alldeles för lite.

Kriminella nätverk och gäng

I rapporten konstaterar han att gängkriminalitet kan se mycket olika ut i olika områden och städer. Därför kan samma taktik och sätt att arbete inte användas i alla sorters situationer, stadsdelar eller mot alla former av kriminella nätverk och gäng. Kriminella strukturer är kontextberoende vilket betyder att generella beskrivningar av kriminella nätverk och gäng inte tillför speciellt mycket när det gäller arbetet mot kriminella gäng. Ofta ger böcker som Diamant Salihus ”Tills alla dör” och Johanna Bäckström Lerneby ”Familjen” en bättre beskrivning än polisen rapporter menar Holgersson.

Varje situation, nätverk och plats kräver en analys och ett specialanpassat sätt att arbeta. Det kräver bra underrättelser, goda lokala kontakter, bra attityder från polisen mot människor, att folk har förtroende för polisen och litar på dem med mera. Det kräver dialog med befolkningen i det område det gäller, samarbete med lokala aktivister och förtroendevalda av olika slag, lokal föreningar, kyrkor, moskéer, individer och så vidare. Hårda tag, trakasserier, ständiga kontroller och visiteringar, våldsamma ingripanden, aggressivt beteende och liknande från polisens sida motverkar detta och kan till och med förvärra läget.

Kriminella gäng

Gäng eller kriminella nätverk är inte heller nåt lättdefinierat. Det kan var väldigt olika saker:

Ett  gäng kan bestå av personer med släktband, sociala nätverk eller löst sammansatta konstellationer. Familjemedlemmar kan tillhöra olika gäng och föräldrar som är nära vänner, eller till och med släkt, kan ha söner som är dödsfiender. Interaktionen är komplex. Vissa typer av gäng/konstellationer förändras kontinuerligt och har en nätverksstruktur. Det gör att det är svårare att ha en uppdaterad kunskap om gängen. Det innebär även att gängen är mer motståndskraftiga och svårare att bekämpa, jämfört med kriminella konstellationer som har en mer hierarkiskt tydlig struktur.

När det gäller gäng och konstellationer som förändrar sig kontinuerligt finns det till exempel socialsekreterare, poliser, journalister, författare, forskare, idrottsledare, ideella organisationer och andra aktörer som kan ha en djup och aktuell inblick i hur dessa ser ut vid en viss tidpunkt och inom en viss geografisk begränsad yta. Lokal kunskap och situationellt anpassade åtgärder är viktiga för att förstå och kunna angripa denna typ av kriminalitet.

För att ta gängen och de kriminella nätverken i Göteborg som exempel så är det en mycket stor skillnad på olika gäng. Exempelvis uppvisar Albanligan och det vietnamesiska nätverket, de kriminella i och kring släkten Ali Khan, Backa, Biskop Södra och de kriminella mc-gängen helt olika funktionssätt och organisering.

Gängbrottslighet

På samma sätt är det svårt att exakt definiera gängkriminalitet:

Definitionen av vad som räknas som gängkriminalitet är inte given. Det kan vara uppenbart att vissa individer ska räknas som gängkriminella, medan det är tveksamt om andra såsom vissa missbrukare ska betraktas som gängkriminella även om de beroende på vald definition skulle hamna inom denna kategori. Det finns svårigheter att  precisera vad ett  kriminellt gäng är – likaså vilka brott som är kopplade till gängkriminalitet. I vissa fall är det självklart – i andra fall inte.

Individer kan dessutom över tid variera i sitt  engagemang, vilket kan försvåra att  fastställa huruvida en person ska räknas som gängkriminell eller ej. På motsvarande sätt kan det vara svårt att avgöra om en person har koppling till gängkriminalitet. Har en person en sådan koppling bara för att det finns en notering om att en polis sett att denne stå och prata med en gängkriminell utanför en adress eller åkt i samma bil? De kan ha gått i samma klass, växt upp på samma gård, spelat innebandy i samma lag eller vara släkt. Att personer har en interaktion med varandra behöver inte vara knuten till kriminell verksamhet.

[…]

Grova brott såsom mord och rån kan vara ett verk av en enskild individ utan knytning till någon kriminell organisation. Personer som begår brott tillsammans kan utgöra en konstellation som svårligen kan definieras som gängkriminalitet. Det kan exempelvis röra sig om individer som ägnar sig åt välfärdsbrott och annan typ av ekonomisk brottslighet. Samtidigt kan denna typ av brottslighet utföras av gäng. Vidare kan en samling individer som inte från början ingår i något som kan definieras som gängkriminalitet över tid utvecklas till något sådant.

Gängkriminalitetens omfattning

Gängkriminalitet behöver inte vara en del av den organiserade brottsligheten och många grova brott begås av personer som inte alls ingår i ett kriminellt nätverk eller gäng. Alla kriminella gäng är inte en del av den grova organiserade brottsligheten och organiserade kriminella nätverk kan begå brott som inte är grova. Det hela är komplext.

Vi i media, politiker och poliser medverkar till att gängen framstår som något permanent och fast. Bilden som förmedlas är att det är väldigt organiserat, strukturerat och välfungerande men som Holgersson skriver kan det i verkligen ibland mer likna Jönssonligan. Tillfälligheter och märkliga sammanträffanden kan spela in så att ett händelseförlopp blir helt annorlunda än vad någon tänkt. Osv,

På grund av allt det ovanstående är alla uppskattningar av hur många personer som ingår i ett nätverk eller gäng mycket osäkra. Siffror över hur stor den organiserade brottslighet i Sverige är därför extremt osäkra. En uppgift på 8 000 kan betyda att det i verkligheten kanske handlar om 4 000. Sifferuppgifter som presenteras av politiker, polisen, media och journalister måste därför tas med en stor nypa salt. Även mina uppgifter.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!