Livstids fängelse för Adriana-mordet

Södertörns tingsrätt har dömt tre män till livstids fängelse för bland annat mord på en 12-årig flicka. Männen dömdes även för mordförsök mot sju andra personer vid samma tillfälle.

Händelsen den 2 augusti 2020

På natten mot den 2 augusti 2020 inträffade en så kallad drive-by skjutning vid en McDonalds-restaurang i Hallunda (postadress Norsborg). Två skott träffade en 12-årig flicka som senare avled av sina skador. Tre män åtalades för att tillsammans ha utfört skjutningen.

Tingsrätten dömde de tre åtalade männen för mordet och även för mordförsök mot sju andra personer som var på brottsplatsen. Tingsrätten har kommit fram till att två av dessa var de egentliga måltavlorna. Alla tre anses tillhöra May-nätverket.

De tre männen, Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad dömdes också för vissa andra brott. Straffet bestäms till fängelse på livstid för de tre åtalade männen.  Maykil Yokhanna dömdes också för förberedelse till mord, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Benjamin Mahdi också för förberedelse till mord, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och misshandel medan Hassan Mohammad också för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Alla de tre dömda männen kommer sannolikt att överklaga domen.

En fjärde misstänkt, Serkan Demirkiran, har jagats av svensk polis sedan sommaren 2021. Han är häktad i sin frånvaro och befinner sig i Turkiet. Han själv hävdar i boken När ingen lyssnar av Diamant Salihu att han inte befann i bilen vid skjutningen.

Bevisning i målet

Bevisningen i målet har bestått av ett stort antal olika omständigheter som var för sig pekar mot att det var de åtalade männen som utförde gärningen. Bland annat handlar det om kopplingar till de vapen och den bil som användes, männens motiv, chattar och uppkopplingar med så kallade skytelefoner och efterföljande agerande där männen såg till att vapnen och bilen röjdes undan.

– Det har varit frågan om en urskillningslös eldgivning med automatvapen på en plats där det fanns flera människor och en av dem dog. Straffet kan därför inte bli något annat än fängelse på livstid, säger rättens ordförande chefsrådmannen Tore Gissin.

Tidigare domar mot de tre männen

Benjamin Mahdi friades från ett mordåtal i Malmö 2019, men dömdes för grovt vapenbrott. Han var åtalad för att ha skjutit ihjäl en 18-åring mot 15 000 kronor i ersättning samt högre status i den kriminella gruppering han tillhörde. Han har suttit häktad misstänkt för mordet på Adriana sedan i början av juli 2020.

Hassan Mohammad är tidigare dömd för både grov misshandel och narkotikasmuggling innan han som 21-åring rånade en bank i den lilla orten Kil som ligger i Värmland. 2016 dömdes han till drygt två års fängelse för grovt vapenbrott i Örebro. Han har suttit häktad för mordet på Adriana sedan början av december 2021.

Maykil Yokhanna har uppgetts vara ledare för ett kriminellt nätverk som ursprungligen hörde hemma i Vårby gård. Nätverket har fått sitt namn efter honom och kallas Nätverk May. De har sen 2011 haft en konflikt med Vårbynätverket. Yokhanna är sedan flera år tillbaka istället kopplad till ett kriminellt nätverk i Västerås som i sin tur har en koppling till Södertäljenätverket. Han utsattes själv för ett mordförsök i Kungens kurva i januari 2020. För det dådet har Chihab Lamouri, utpekad ledare i  Vårbynätverket dömts till fängelse. Han fick fängelse i 17 år och 10 månader i Svea hovrätt.

Dessutom avtjänar Maykil Yokhanna sedan maj 2021 ett fyraårigt fängelsestraff för grovt vapenbrott och grovt olaga hot som han begick i Västerås 31 augusti 2020. I juli 2021 dömdes han även till ett års fängelse för grovt narkotikabrott. Ett brott som begicks tillsammans med ledande personer i Södertäljenätverket. I september 2021 dömdes han återigen för grovt vapenbrott. Detta för att ha hanterat det vapen som den 12-åriga flickan dödades med i augusti 2020. I december samma år skärpte hovrätten tingsrättens straff från ett år till 2,5 års fängelse.

Ytterligare fyra män dömdes

Domen omfattar även åtal mot fyra andra män som också dömts för brott. Bland annat dömdes en man för skyddande av brottsling, grovt brott, till fängelse i två år. Ruben Sanchez Velez fick 2 års fängelse för skyddande av brottsling, Furkan Kücükgöl dömdes till fängelse i 1 år för misshandel, Dennis Österdahl fick 1 års fängelse för grovt vapenbrott och Sa**d M@ghsoud# fick  3 månaders fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!