AIK, spelaragenten och de kriminella gängen

Den 29 oktober 1998 dödades 63 ungdomar samtidigt som över 200 skadades vi den så kallade Backabranden som ägde rum vi Backaplan i Göteborg. En av de skadade var en ung fotbollstalang som därmed fick sin planer på en fotbollskarriär omintetgjord. Hans historia berättas i ett intressant reportage i tidningen ETC.

Lugna gatan och FC Ibra

Den unge pojken som var 15 år när han skadades i branden heter Masireh Jadama. Istället för att bli fotbollsspelare blev han efter att han läkt och återhämtat sig från branden istället trygghetsvärd för Lugna gatan i Göteborg och senare är han med också startar FC Ibra i Borås. Bägge dessa projekt kritiserades kraftigt på grund av deras kopplingar till aktiva kriminella personer och kriminella nätverk. Han lämnade bägge projekten innan kritiken framkom så han kom aldrig att nämnas i samband med att de aktuella projekten lades ner.

Spelaragent

Istället för Lugna gatan och FC Ibra kom Jadama istället att bli fotbollsagent. Hans första insats som agnet var att förmedla tre unga talanger från Lärje/Angered IF till Chelsea. Men sitt genombrott som spelaragent i fotbollens värld fick han år 2017. Då förmedlade han Alexander Isaks övergång från AIK till Borussia Dortmund.

Det var början till den  nära koppling som Jadama har till AIK. Formellt arbetade han då för agenturen Universal och det gör han enligt ETC än idag. Han själv har dock ingen förmedlarlicens även om han för Universal utför den typen av uppgifter.

Den för matchfixning dömde Dickson Etuhu var även han inblandad i Alexander Isaks övergång. Enligt Expressen tjänade han 3 miljoner kronor på Isak-affären. Pengar han fick från någon anställd hos Universal.

En annan spelare i AIK, Robin Quaison, har också affärer med Universal. Under tre års tid överförde Quaison nära fem miljoner kronor till Masireh Jadama. Jadama betalade inte skatt på Quaisons överföringar. Även andra spelare överförde pengar till Jadama. Totalt rörde det sig om 8,7 miljoner. Jadama fick därför sin inkomst upptaxerad med 6,8 miljoner kronor av Skatteverket. Han misstänktes i sammanhanget också för grov ekonomisk brottslighet med tycks aldrig ha åtalats eller dömts.

Samarbete med tidigare gängkriminella

Redan 2019 avslöjade Expressen dessutom att Jadama samarbetade med en känd gängkriminell från Rinkeby. Mannen var då cirka 30 år gammal och tillhörde det ledande i skiktet i den kriminella gruppering som kallades Nätverk Tyson men som förlorade makten i Rinkeby år 2017 när Dödspatrullen växt fram. Den aktuelle mannen drog sig då undan från narkotikahandeln i Rinkeby och började syssla med förmedling av fotbollstalanger. Enligt både Expressen och ETC samarbetade han i de affärerna med Masireh Jadama. Den utpekade tidigare gängledaren har dock aldrig dömts för brott.

Penningtvätt

År 2017 hördes också Masireh Jadama i samband med den stora penningtvättsrättegången mot Eddie Jobe där också flera andra personer ur A-falangen i Vårvädersligan stod åtalade. Masireh Jamada fick enligt utredningen stora pengar av flera av dessa gängmedlemmar som myndigheterna misstänkte kom från utpressningar och bedrägerier.

Av en då 20-årig man fick Jadama 200 000 kronor insatt på sitt konto och av annan då 25-årig man fick han 100 000 kronor. Av en tredje då 19-årig medlem, senare dömd till livstid för mord fick han 251 000 kronor insatt på ett konto hos den exklusiva klockbutiken Nymans ur i centrala Stockholm.

Rolex-klockor

En del av de senare pengarna skickade Jadama vidare till en annan känd gängkriminell man som köpte en Rolex-klocka för pengarna plus en del andra pengarna. För klockköpet dömdes den mannen för penningtvätt. Masireh Jadama hördes inte i målet och var inte misstänkt för brott.  Detta berodde enligt ETC på att åklagaren saknade kännedom om Jadamas inblandning i penningtvättshärvan i Göteborg. Till saken hör också att Jadama enligt ETC är känd för att med hjälp av dyra klockor knyta lovande fotbollstalanger till sig.

Vid samma tid skickade Jadama ockpå pengar till Dickson Etuhu och till den idag 35-årige mannen som tillhört Nätverk Tyson som redan nämnts. 35-åringen driver idag en fotbollsagentur och samarbetar med Jadama:

På bilder från sociala medier syns 35-åringen, som vi kallar Tyson-mannen, umgås med den ungdomstränare i AIK som av källor pekas ut som samarbetspartner till Universal. Parallellt med sin roll som ungdomstränare har han erbjudit extraträning till just Universals talanger – oavsett om de spelar för AIK eller inte. Tyson-mannen syns också på flera bilder med före detta och nuvarande spelare i AIK.

Enligt källor till Dagens ETC och Fotboll Sthlm är Masireh Jadamas kriminella kopplingar inget som man talar högt om i AIK. Förlorarna på upplägget är föreningens ungdomsspelare, enligt en källa som tidigare arbetat i AIK. Med bakgrund av agenturens inflytande i klubben känner sig många ungdomsspelare tvungna att arbeta med Jadama.

Märkligheter

Med tanke på att Jadama figurerar i flera brottsutredningar men aldrig tycks bli åtalad kan det hela kanske hänföras till den kategori av märkligheter som kan observeras kring en del brottsutredningar med koppling till A-falangen och Albanligan i Göteborg.

Läs mer:

 

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.