Vänstern, RSS-flöden och mejl

Fediversum är en del av internet som består av programvaror som är konstruerade för att inte bestå av en server som alla loggar in på utan av många servrar som alla kan kommunicera med varandra. Mejl kan också sägas vara en federerad programvara.

Jag har skrivit en serie artiklar om Fediversum, det finns bloggar, mikrobloggar, diskussionsforum, videodelningsprogramvara, podcastprogramvara, kalenderprogramvara och mycket mer. Det mesta är fri och öppen programvara och de kan alla kommunicera med varandra och användarna på de olika sajterna kan också kommunicera med varandra. Detta är ett inlägg om annan programvara som funkar på liknande sätt. Nämligen mejl. Dessutom skriver jag lite om mejlens kusin RSS.

Mejl

Mejl är lika gammalt som internet och fungerar utan centrala funktioner. Det är en federerad programvara.    Mängder med mejlservrar och programvara för mejlservrar existerar. De kan kommunicera med varandra och det går att ha mejlinglistor för gruppdiskussioner eller för att bara skicka ut information till mängder med personer. Det sistnämnda kallas ofta nyhetsbrev. Mejlinglistor kan alltså var ett alternativ till chattprogram och diskussionsforum eller så kan det användas för politiska kampanjer eller reklam.

För att läsa mejl finns en mängd olika program. Både för användning lokalt på datorn (det är inbyggt i de flesta datorer, läsplattor och mobiltelefoner) och sådana som används via webben. Många använder Gmail, iCloud och Outlook som tillhandahålls av storbolagen men det finns också en mängd andra som exempelvis Proton Mail.

Föreningen Skifte för Sverige använder mejl som den centrala kommunikationsplattfromen och mejl är hur deras kampanjsajter som Skiftet och MittSkifte samt granskningssajter som Klägget i huvudsak sprider sin information. Webbsajter kombinerat med nyhetsbrev och mejl är helt enkelt deras centrala arbetssätt. Det är ett enkelt och fritt sätt att nå många.

Det finns en mängd programvaror för att administrera mejlinglistor som exempelvis kommersiella programvaror och sajter som Listserv, Mailchimp, Yahoo! Groups, Google Groups liksom fria och öppna programvaror som till exempel Dada Mail, SympaphpList och GNU Mailman.

Bloggprogramvaror som WordPress och många andra publiceringsverktyg möjliggör också information om nya artiklar eller alla nya artiklar på bloggen skicka ut på mejl. Vad som skrivs på en blogg eller en nyhetssajt kan alltså följas via mejl.

RSS

Ett annat sätt att följa en blogg eller en nyhetssajt är via RSS som ger länkar till de skrivna artiklarna. De flesta webbläsare har eller kan förses med funktioner som fungerar som RSS-läsare. Dessutom finns dedikerade programvaror för RSS. Och den som inte vill följa RSS via webbläsaren eller en RSS-läsare kan använda sig av tjänster som Nyhetskartan och Mediakollen som tillhandahåller RSS-flöden i form av webblänkar. RSS är också det som används för poddar.

Vänstern

Det finns som jag ser det anledning för fler vänsterorganisationer att istället för att sprida information på Facebook och andra centraliserade sociala medier använda sig av mejl såsom Skifte för Sverige gör liksom av RSS-flöden. Det finns också anledning för alla vänstermedier och vänstersajter att se till att de har ett RSS-flöde. Att inte ha det är att begränsa antalet som nås av budskapen.

På Facebook nås i allmänheten bara de redan frälsta men vi mejlinglistor och mejl samt RSS-flöden kan många fler personer nås. Det är lättare att sätta upp sig på en mejlinglista än att öppet följa nåt som kan kritiseras av högervridna vänner på Facebook.

Läs mer: