Anstiftan till mord vid Emporia i Malmö – livstids fängelse

Malmö tingsrätt har dömt en person till livstids fängelse för anstiftan av mord och en annan person till tio års fängelse för medhjälp till mord. Övriga fem åtalade frikändes från åtalet för medverkan till mord. Två av dem dömdes dock för annan brottslighet.

Den 1 september 2023 dömde tingsrätten en 16-åring för bl.a. mord på köpcentret Emporia i Malmö. Han var vid mordet 15 år gammal. Påföljden bestämdes till fyra års sluten ungdomsvård. I mitten av oktober 2023 väckte åklagarna åtal mot sju personer för medverkan i mordet på Emporia. Två av dem åtalades i första hand för anstiftan av mord. Övriga fem åtalades i första hand för medhjälp till mord.

Domar för mordet

Tingsrätten har efter 36 dagars huvudförhandling kommit fram till att åklagarnas utredning är tillräcklig för att döma en av de åtalade för anstiftan av mord och en annan åtalad för medhjälp till mord. Tingsrätten instämde i den bedömning som gjordes i domen mot 16-åringen. Att 16-åringen som vid mordet var 15 år inte agerade på eget bevåg utan i stället tillsammans och i samförstånd med andra personer.

Tingsrätten konstaterade också att den åtalade som nu dömts för anstiftan av mord, Saad El Hajjar, har varit huvudmannen bakom mordet. Detta tillsammans med någon annan. Han fick livstids fängelse. Saad El Hajjars bror utsattes nyligen för ett mordförsök.

Åklagarnas utredning visade att personen haft motiv att döda brottsoffret. Vidare att han ordnat boende åt 15-åringen i Malmö före mordet och att han närvarat på Emporia i anslutning till mordet. Dessutom att han haft kopplingar till mordvapnet och att han övertagit den avlidnes ledarroll i Satudarah Assassins (Satudarah MC) efter mordet.

Enligt tingsrätten kan det sammantaget därför inte dras någon annan slutsats än att personen, tillsammans och i samförstånd med annan, har förmått 15-åringen att utföra mordet på Emporia.

Den åtalade som dömdes för medhjälp till mord, Wojciech Rybicki, har enligt tingsrätten följt med 15-åringen till Emporia. Genom sitt agerande där stärkte han 15-åringen i dennes uppsåt att utföra mordet. Han fick 10 års fängelse.

Övriga domar

Övriga fem åtalade frikändes från åtalet för medverkan till mord. Beträffande tre av dem bedömdes åklagarnas utredning inte vara tillräcklig för att de ska ha medverkat till mordet på sätt åklagarna påstått, och beträffande de två kvarvarande åtalade är det inte visat att de haft uppsåt till att 15-åringen skulle utföra ett mord.

Två av de åtalades, båda kvinnor, som frikändes från åtalet för medverkan till mord dömdes däremot för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. En av dem dömdes även för annan brottslighet. Påföljderna för dessa två personer bestämdes till fängelse i sju år (Tugba Mengütay), respektive sju år och nio månader (Patricia Karika). Den sistnämnda ska också utvisas.

De två åtalade som dömdes för anstiftan av mord respektive medhjälp till mord förpliktas i domen att betala skadestånd till bl.a. den avlidnes föräldrar. En av dem, Rybicki, utvisas dessutom.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Anstiftan till mord vid Emporia i Malmö – livstids fängelse”

Kommentarer är stängda.