Sprängning på Viktoriagatan i centrala Göteborg

Strax efter klockan 12 på natten till idag exploderade en sprängladdning på Viktoriagatan i Vasastan i Göteborg och polisen fick in ett flertal larm. Enligt en del uppgifter ska det handla om en sprängning på Viktoriagatan 7. På den adressen bor (eller i alla fall är skriven där) en man som har kopplingar till Albanligan, en av de kriminella grupperingarna som finns i Göteborg.

Sprängladdningen orsakade inga större skador och ska nog ses som en varning till en person som bor i den aktuella porten. Händelsen utreds som grov skadegörelse och brott mot lagen om brandfarliga vätskor och explosiva varor.

Albanligan som tidigare kallades Naserligan är sällan inblandade i våldsamheter men det händer och då handlar det oftast om brott som inte blir lösta. Som mordet poå Xheladin Purava i april 2011. Purava var då en ledande person i Albanligan och hade utmanat Naser Dzeljilji om makten. Bland annat tros Purava ha legat bakom ett mordförsök på Naser Dzeljilji i ett parkeringshus i Majorna.

Ett annat mord som inte är löst och som förmodligen har kopplingar till Albanligan är mordet i Guldheden år 2023 på en man vid namn Abdullah Abonahi.

Uppgörelsen på Näsets badplats

Den man som som nu verkar ha blivit varnad genom en mindre sprängladdning i porten är förmodligen en person som har en koppling till Albanligan. Han var en av de fyra män som greps för den ökända gänguppgörelsen på Näsets badplats år 2001 när Albanligan och Original Gangsters (OG) gjorde upp mitt bland badande familjer. De övriga tre männen som greps var Jusuf Hani och Ikmet Kodzadziku från Albanligan samt Hamdi Tacettin från OG.

Hamdi Tacettin var en central person i OG och växte upp ihop med dess ledare Denho Acar i Bergsjön. År 2005 greps han för ett mordförsök i Uppsala (Bälinge som ägde rum 2003) vilket resulterade i 12 års fängelse. Det hela var ett mord som han hade kontrakterats för att utföra. Han utvisades därefter från Sverige men har inte hållit sig härifrån.

2014 greps han i Norrköping och fick två månaders straff för brott mot utlänningslagen och 2017 greps han igen. Anledningen till att han återkommer till Sverige är att han har barn här. Han bor enligt uppgifter i Nederländerna där han dock har ett annat namn. Om han gripits fler gånger vid senare tillfällen är oklart.

Jusuf Hani och Ikmet Kodzadziku deltog båda två i det stora rånet mot Nokas i Stavanger, Norge, år 2004 då en polis sköts ihjäl. De dömdes till fängelse för rånet. Hani och Kodzadziku är idag fria.

Förberedelse till mord

Mannen på Viktoriagatan dömdes för sin del år 2005 till fängelse i 4 år för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De övriga dömda var Enver Eminovic, Rifat Bytyci, Xheladin Purava och den sistnämndes brorson Iljaz Purava. Den de enligt domen planerade att mörda var Ali Reza Dashti Pour, en man som utpekades som ledare i den kriminella grupperingen Tigrarna. Rifat Bytyci var en anlitad torped från Jugoslavien och Iljaz Purava drogs in i det hela utan egen förskyllan.

Gamlestadsmordet och en utpressning

Senare har har mannen på Viktoriagatan figurerat i flera brottsutredningar men aldrig åtalats. Faktiskt har han inte ens förhörts i utredningarna. Han förekommer exempelvis i utredningen om Gamlestadsmordet liksom i utredningen kring en stor utpressningshärva mot en byggföretagare i Stockholm.

I ärendet med utpressningen av byggföretagaren pekas han ut som en gärningsman och i utredningen om mordet i Gamlestaden pekas han ut som utpressare av en av de dömda, den tidigare restaurangägaren Atila Can. Det finns också en personlig koppling. Restaurangägarens partner när rättegången pågick var tidigare tillsammans med mannen från Viktoriagatan

En av de dömda för utpressningen mot byggföretagaren är Eddie Jobe, utpekad ledare för Jobe-falangen och den andre dömde är en vän till honom, den så kallade stjärnmäklaren. Atila Can kan också kopplas till honom.

Sonen till mannen från Viktoriagatan ska också vara vän med en av de personer från A-falangen (Jobe-falangen) i Biskopsgården som låg bakom mordet i Gamlestaden. Sonen hördes i utredningen om mordet i Gamlestaden men tycks inte ha misstänkts för något brott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.