Varför snattas det mest i Sverige?

Det är kanske det man borde fråga sig när tidningarna slår upp nyheten stort. Vad beror det på att det är så? Om det nu är så. Den undersökning som hävdar att det är så är mycket tvivelektig och de siffror som redovisas i den är i princip rena gissningar eller påhitt. Bara det att ett säkerhetsföretag gör en undersökning är problematiskt. De har ju intresse av att blås upp siffrorna så att de får mer jobb.

Men låt oss utgå från att det stämmer. Att det snattas och stjäls mer i butiker i Sverige än i de andra nordiska länderna alltså. Då borde man kanske fundera på orsakerna lite mer än att säga rena dumheter som exempelvis ICA-handlaren Örjan Josefsson gör med sitt svammel om kylskåp, choklad och nescafé. Karln snackar helt enkelt skit.

Om det snattas mycket så finns det materiella orsaker till det. Kanske kan sådant som att Sverige har en mycket hög arbetslöshet, sannolikt högst i Norden, de sämsta a-kasseersättningarna i Norden, sämst sjukkassa i Norden och sämst socialbidrag i Norden var en del av förklaringen. När folk har svårt att klara sig så ökar stölder och snatterier. Det är som jag ser det en självklarhet.

Så kanske borde man, istället för moralistiskt svammel och korkat resonemang av den typ Maria Ludvigsson i SVD presterar, fundera på hur man undanröja de materiella orsakerna till stölder och snatterier. Dvs ökad fattigdom, större klyftor i samhället och svårigheter att överleva på a-kassa, socialbidrag eller sjukkassa.

Sen vet Maria Ludvigsson uppenbart inget om det hon skriver om. Hennes tro på att nolltoleransen gjort att brottsligheten sjunkit i New York har inget med sanningen att göra. Det är nämligen inte sant och Ludvigsson visar därmed sin ignorans och okunnighet mycket tydligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements