Klimatåtgärder är viktigare än lokala naturvärden

Utsläppen av växthusgaser behöver minska annars blir det stora problem för människans (och många andra existerande djurs) överlevnadsmöjligheter på jorden. Klimatförändringarna kommer med stor sannolikhet att orsaka omfattande svält och matbrist om ingenting görs. Det är alltså en så betydelsefull problematik att till och med många lokala miljöåtgärder måste sättas åt sidan.

Illustration som beskriver växthuseffekten

Den växthusproblematik som uppvärmningen av jorden för med sig kräver en snabb minskning av växthusgasutsläppen. För att uppnå det måste användningen av fossila bränslen minska. Det betyder ökad användning av elektricitet.  Några saker som behöver göras är bland annat:

  • Fossildrivna bilar måste bort och flyget måste minimeras. Bilismen som helhet måste minska.
  • Järnvägar och järnvägstrafik liksom annan spårbunden måste byggas ut kraftigt
  • Sjöfarten måste ställas om till användning av vätgas och el som drivmedel
  • Ståltillverkning måste ske utan fossila bränslen vilket kräver vätgas
  • Tillverkningen av betong måste förändras eller så måste användningen av betong minska
  • Konsumtionen av framförallt nötkött måste minska i den rika delen av världen
  • Fisket med bottentrål (vitfiskfiske, plattfiskfiske, skaldjursfiske) bör minskas
  • Att producera el med hjälp av fossila bränslen bör förbjudas (däremot kan sopor och annat avfall från exempelvis skogsindustrin användas)
  • Stora städer där det inte vatten eller andra naturliga förutsättningar bör förbjudas och i flera fall rivas helt eller delvis  (ex. Las Vegas, Dubai City, Los Angeles)

Detta för med sig ökad användning av elektricitet för att framställa vätgas, stål, driva bilar, tåg, spårvagnar, båtar och fartyg med mera. Dessutom kräver det brytning av metaller till batterier och elektronik, metaller som tidigare inte använts i samma utsträckning. Brytningen av dessa metaller måste också ske i rika länder som exempelvis Sverige där det finns stora tillgångar av sådant som behövs och innebär konflikter med lokalbefolkning. Samtidigt måste också återvinningen av metaller öka.

När det gäller elproduktion är det mest miljövänliga att bygga ut produktionen av solel. Det bästa sättet att göra det är att förse taken på byggnader (och vissa fall även väggarna med solceller. Men stora solcellsparken kan också byggas på marken. Tillverkningen av solceller kräver också det metaller vilket kräver gruvbrytning. Solkraftsproduktion kan vara både småskalig och storskalig vilket gör att den även ur andra synpunkter är fördelaktig.

Även vindkraftsproduktion bör kunna byggas ut. För att minska konflikterna med lokalbefolkningar om lokala miljövärden kan utbyggnaden med fördel ske till havs. Detta har flera fördelar förutom produktionen av miljö- och klimatvänlig el. Det ökar antalet ytor i havet som inte kan bottentrålas och det ökar fiskbeståndens storlek vilket ger bättre fångster för yrkesfisket.

Kombinationen vattenkraft, vindkraft, solkraft, vätgas och batterier är en komplett och fungerande lösning när det gäller elförsörjningen.

Utbyggnaden gruvor och vindkraft kommer att leda till konflikter med urbefolkningar och lokalbefolkningar. Det är oundvikligt. Därför måste det finnas en avgift för all mineralbrytning som går till lokalbefolkning och/eller urbefolkning som kan användas för utveckling av lokalsamhället och traditionella näringar. även annan extraktiv verksamhet som fiske, jakt, jordbruk, markanvändning för vindkraft, kommunikationsmaster med mera bör vara behäftad med avgifter som går lokalsamhället. För vindkraft till havs ska avgiften gå fiskesamhällen och kustbefolkning.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!