Inte bra att kriminalisera förintelseförnekelse

Historien är full med folkmord. Oräkneliga folkmord. En del är mycket kända såsom Hitlers och nazisternas utrotningskampanj mot judar, hutu-majoritetens folkmord på tutsier i Rwanda eller serbernas folkmord på bosnier under inbördeskriget i Jugoslavien.

Andra folkmord är mindre kända som exempelvis Sukarnos utrotningskampanj mot alla som uppfattades som kommunister i Indonesien på 1960-talet, tyskarnas folkmord på herero och nama-folken i Namibia i början av 1900-talet, USA:s kampanjer mot påstådda kommunister i Korea på 1950-talet eller nazisternas utrotningskampanjer mot misstänkta kommunister på 1930-talet och 1940-talet.

Vi kallar normalt inte heller de vitas nästan totala utrotning av ursprungsfolken i nuvarande USA för folkmord men i verkligheten var det just folkmord. Var Stalins massmord på trotskister och vänsteroppositionella ett folkmord? Det vietnamesiska kommunistpartiets massmord på och totala utrotning av trotskister och vänsteroppositionella?

Vi kan också diskutera om alla händelser som av någon kallas folkmord verkligen är ett folkmord eller om det ska definieras som nåt annat. Är det folkmord om det inte riktar sig mot en viss etnisk eller religiös grupp? Kan det vara folkmord om massmordet riktar sig mot personer som har en viss åsikt. Är det folkmord om det bara är resultatet av våldsamma krigshandlingar eller om sjukdomar och svält är orsak till de flesta dödsfallen? Är det folkmord om svälten är framkallad och sjukdomarna medvetet spridda men inte om de är spontant uppkomna som en följd av dåliga förhållanden?

Är den stalinistiska regimen i Sovjet inte skyldiga till folkmord trots att de medvetet dödade många judar? Var den tyske soldaten bara ett offer han också och oskyldig till folkmordet även om han deltog i massakrer eller arbetade med att bevaka transporter av judiska fångar?

Såna frågor måste få ställas och det kan bli svårt om folkmordsförnekande blir olagligt.

Fast nu är det förstås bara förnekelse av ett bestämt folkmord som kanske ska förbjudas enligt den svenska regeringen. Förnekelsen av förintelsen av judar. För det första är det märkligt att ett folkmord ska särskiljas från andra folkmord genom särlagstiftning och för det andra måste även kritiska synpunkter på hur förintelsen beskrivs vara möjlig.

Risken för att en lagstiftning mot förintelseförnekande kommer att innebära att debatt och diskussion förhindras och omöjliggörs är uppenbar. Forskning om historia kan onekligen bli drabbad, betydligt hårdare än nazisterna.

För tankarna kommer att finnas kvar oavsett hur lagstiftningen ser ut. Nazister och högerextremister kommer fortsätta att förneka förintelsen av judar under nazistregimen i Tyskland oavsett hur lagstiftningen ser ut. Tankar kan inte förbjudas. Skapas en sådan lagstiftning så kommer det att leda till att även andra tankar kommer att bli förbjudna. Olika regeringar och politiska inriktningar kommer att förbjuda allt möjligt.

En lagstiftning om förbud mot förintelseförnekelse kommer helt enkelt inte att fungera så som regeringen tänker sig att den skulle fungera.

Regeringens tankegångar och idéer är helt enkelt naiva och korkade och kommer att skapa ett ofriare och sämre samhälle. Det riskerar att leda till att demokratin försvinner och diktatur införs gradvis på samma sätt som sker i Polen och Ungern.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!