Hemtjänstmaffian i Södertälje – Trea Assistans

År 2013 så avslöjades ett omfattande bedrägeri inom hemtjänsten i Södertälje. Hemtjänsten har privatiserats med hjälp av lagen om valfrihetssystem (LOV). På två år ökade kostnaderna för hemtjänsten med 64% i Södertälje.

Allt berodde på en ökning av hemtjänstbehovet bland syrianer i åldern 65-70 år. De som stod för vården av dessa nya personer var nystartade bolag som ägdes av olika personer med syrianskt ursprung. Det var bolag som Jome Omvårdnad AB, Trea Assistans, AB Hemtjänst och Service, Änglas Omsorg, Beas Omsorg och Assistans AB samt Omtanke i Sverige AB.

Bolagen ägdes av personer som är nära släkt och som tillhör de välkända och mäktiga släkterna Ataseven och Melkemichel i Södertälje. En del var kända personer och ibland till och med politiker. Silvia Gündüz drev Jome Omvårdnad AB ihop med en dotter, en svärdotter och en syster. Även systerns man arbetade i företaget.

I Trea Assistans arbetade hennes brorsdotter och i styrelsen för detta bolag satt brorsdotterns man. Kusinen Kima George drev Hemtjänst & Service AB medan en annan kusin ägde och drev Ängla Omsorg. Omtanke i Sverige AB drevs av den kände journalisten Nuri Kino. De anställda vårdarna var ofta släkt med de som vårdades.

Tre av bolagen kom att utredas för bedrägerier, och andra ekonomiska brott, Beas Omsorg och Assistans AB, AB Hemtjänst & Service och Jome Omvårdnad AB. Flera av de två senare bolagens företrädare dömdes till fängelsestraff. Polisen menade att förundersökningen (utredningen) och rättegången avslöjade hur strukturerna i den syrianska befolkningsgruppen fungerade.

Som en följd av bedrägerierna avskaffade Södertälje kommun användningen av LOV.

Trea Assistans

Ett bolag som inte utreddes för brott inom hemtjänsten var Trea Assistans men bolaget är ett bra exempel på hur de intrikata nätverken i den syrianska folkgruppen kan se ut med ägare som inte är företrädare för bolag, delägare i många olika bolag och hur olika släkter och familjer hänger ihop. De intrikata nätverken omfattar finansbolag, fastighetsbolag, restaurangbolag och vårdbolag av olika slag. Bostadsrättsföreningar är också vanligt förekommande man jag har uteslutit dess ur min kartläggning då den annars skulle bli alltför omfattande.

När Södertälje kommun avskaffade LOV slöt Trea Assistans avtal om hemtjänst enligt lagen om offentlig upphandling trots sin tydliga koppling till de fuskande bolagen. Men bolaget hade då bytt ägare så kanske kan beslutet ändå vara begripligt.

Assistansfusk

Trea Assistans sysslade också med personlig assistans. 2019 stoppade försäkringskassan utbetalningarna till bolaget och i december 2020 slog förvaltningsrätten fast en dom om att bolaget skulle betala tillbaks nästan 10 miljoner kronor till Försäkringskassan. Dessutom polisanmäldes företaget och 10 personer för grovt bidragsbrott.

Först såldes bolaget år 2018 till vårdkoncernen Liv ihop AB men uppenbarligen doldes konflikten med Försäkringskassan för köpet gick tillbaks. Fusket hade skett innan Liv ihop köpte bolaget. Köpet ledde också till en flera juridiska tvister mellan Trea Assistans, dess ägare och Liv Ihop AB. Efter att köpet gick tillbaks drogs stämningarna tillbaks. Bolaget tycks därefter ha upplösts då det är försvunnet. Men ändå finns det kvar.

I den syrianska miljön finns komplicerade och intrikata kopplingar mellan personer och olika bolag. Något som jag går igenom i ett annat inlägg. Inget av bolagen i den kartläggningen har nåt med de här beskrivna hemtjänstproblemen att göra eller några kända kopplingar till fusk.

I en del fuskhärvor finns en mer direkt koppling till Södertäljenätverket. Den syrianska folkgruppen och dess ledande släkter och familjer är bland de som nämns i polisens så kallade klanrapport.

Läs mera:

Andra källor: Mira Klingberg Hjort & Karl Martinsson, Hemtjänstmaffian, 2021

Köp boken Hemjänstmaffian från Adlibris

Köp boken Hemtjänstmaffian från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!