Var elproduktion sker styrs inte av priserna

Oavsett var elproduktion sker kan den säljas för mer pengar om den säljs utomlands. Sverige exporterar därför mängder med el till Finland, Baltikum och Polen hela tiden samt till Tyskland och Danmark för det mesta samt Norge ibland. Exporten begränsas bara av överföringskapaciteten i elnätet för troligen skulle Sverige kunna exportera mer om elnätet mellan norra Sverige och södra Sverige hade större kapacitet.

För att låta marknadskrafterna styra vart elen går så infördes 4 elområden i Sverige. Beslutsfattarna trodde också att elproduktionen skulle öka i södra Sverige. Naturligtvis gjorde den inte det. För det mest lönsamma för kraftbolagen är att köra vattenkraftverken som har små fasta kostnader och inga rörliga kostnader. Sen kan de sälja den elen till andra länder för ett högre pris än vad de kan få i Sverige. De stora vattenkraftverken ligger i huvudsak i norra Sverige.

Det blåser också mest i norra Sverige så det har också blivit där som vindkraften byggts ut. För det är ju ganska meningslöst och dessutom olönsamt att bygga vindkraftverk där det inte blåser lika mycket. Dessutom är Norrland mer glesbefolkat och det är alltså lättare att bygga stora vindkraftsparker där. Inte heller gnäller folka lika mycket över att det ser fult ut som de gör i södra Sverige.

Elproduktion i södra Sverige

El produceras helt enkelt där det tekniskt möjligt och mest lönsamt ur ekonomisk synpunkt. Det är naturen som i praktiken bestämmer. När det gäller kärnkraft och fossilkraft är det människan som bestämmer och sådana kraftverk finns i huvudsak i  södra Sverige. Kärnkraften är ett ovanligt dyrt sätt att producera el och fossilkraft är förkastligt ur klimatsynpunkt. Därför byggs det inga kraftverk av den typen i Sverige. Olönsamhet gör dessutom att kärnkraftverk läggs ner.

Dessutom har situationen förvärrats av miljölagstiftningen. Alla vattenkraftverk måste miljöprövas vilket har lett till att mindre vattenkraftverk södra Sverige stängs.

Enda vettiga sättet att få en ökad elproduktion i södra Sverige är genom solceller. Solenergi kan utan problem stå för mer än 10% av Sverige elproduktion över hela året och mycket mer under sommarhalvåret. De naturliga förutsättningarna för solenergi är störst i södra Sverige men utbyggnaden går långsamt. Det beror framförallt på att lagstiftningen i Sverige motverkar en snabb utbyggnad av solelsproduktionen.

Solel

Privatpersoner med villor har över året inte fått sälja mer el än de förbrukar och företag måste betala moms på el de själva producerar. Det gör att privatpersoner bygger mindre anläggningar än de annars skulle ha gjort och att det blir för dyrt för små bostadsföretag, fastighetsföretag och industriföretag att bygga solelsanläggningar. För att få en snabb utbyggnad av elproduktionen i södra Sverige behövs en ändring av lagstiftningen. För privatpersoner är också en sådan ändring på gång men för företagen är det inte på gång.

Solel lämpar sig bäst som många små anläggningar och de stora kraftproducenterna är inte intresserade av det. Solel innebär att deras makt över elproduktionen minskar. Det gör att deras möjligheter att sko sig med hjälp av extremt höga elnätsavgifter minskar. De har därför inget som helst intresse av en snabb utbyggnad av solelen. troligen är detta ett av skälen till den usla lagstiftningen.

De så kallade marknadskrafterna som egentligen är ett oligopol och lokala monopol kan idag styra elpriset som de vill. Bolagen kan i princip sätta vilket pris som helst på elen till konsument. Det är helt enkelt en icke-fungerande modell.

Marknadsstyrning fungerar inte

Var elproduktion sker beror på naturförhållanden. Priset bestäms av nätägarna som ju har monopol. Producenterna bestämmer till vem de ska sälja elen, hur de ska producera den och vilket pris de vill ha. Staten via Svenska Kraftnät bestämmer hur mycket som behöver produceras för att producera tillräckligt med el för Sveriges behov, upprätthålla balansen i nätet (rätt frekvens i nätet). I samarbete med andra länders myndigheter bestämmer de också hur mycket Sverige kan exportera. Nån fungerande elmarknad finns egentligen inte.

Det är därför dåligt ur alla tänkbara synpunkter att försöka skapa marknadsstyrning av elpriset. Det ger bara enorma övervinster till elbolagen. Elproduktion och eldistribution ska ligga under gemensam och demokratisk kontroll. Priserna ska bestämmas genom demokratiskt förankrade institutioner. Det är helt enkelt det som fungerar bäst.

Alla stora elproducenter är dessutom statligt (det behöver dock inte vara svenska staten som äger dem) eller kommunalt ägda och därför är det också meningslöst med en påhittad och konstruerad så kallad marknadsstyrning som inte fungerar.

Som det nu är motverkas en utbyggnad av solel och bolagen tar ut alldeles för höga nätavgifter samtidigt som underhållet av elnäten är undermåligt. Marknadskrafter kan inte styra över naturen och är alltså ett sällsynt dåligt sätt att styra elmarknaden och elproduktionen.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.