Dadgostars ideologiska magplask

När Nooshi Dadgostar och Birger Lahti i en debattartikel i DN går ut och säger att svensk el bara ska komma svenskar till god är det nationalism av sämsta märke. Det är ett osannolikt magplask.

De kräver att nya elkablar till Europa ska stoppas och  det nuvarande elsystemet bromsas genom att ta tillbaka kontrollen av den svenska elmarknaden. Vänsterpartiet menar att det är fel att svenska elinvesteringar ska bli till subventioner till grannländers industrier. De påstår vidare att våra elpriser annars snart blir helt beroende av rysk gas och priser på utsläppsrätter.

Det är reaktionär och befängt. Det är samma åsikter som Sverigedemokraterna brukar lufta. Och som sossarna traditionellt stött.

Lösningen är gemensamt ägande och reglering

Johan Ehrenberg i ETC har precis som jag tidigare gjort uppmärksammat Vänsterpartiets magplask:

Vänsterpartiet försöker gå tillbaka till 70- och 80-talens elmarknad och har därmed missat själva grundproblemet. Det är inte kablar mellan länder som skapar höga elpriser. Det är den avreglerade börselmarknaden där elpriset per timme sätts av den sista kilowattimmen som köps, inte utifrån produktionskostnad eller den totala efterfrågan.

[…]

Ett socialistiskt parti ska vara kritisk mot marknaden, mot manipulationer och mot orättvisa elområden som gör att vi inte gemensamt har samma förutsättningar i landet, men att vara emot tekniken, kablarna, energiexport och -import är att förstöra framtiden i förväg.

Det gemensamma elnätet är nämligen den enda möjligheten för Europa att snabbt klara klimatmålen. Det går inte att varje land ska skapa sin ”egen” el och isolera sig, speciellt inte när vi bygger elsystemet på den förnybara energi som Vänsterpartiet tidigare varit förespråkare av.

Vind och sol och vatten är fantastisk elproduktion men den måste kopplas ihop med andra länder eftersom elproduktionen varierar i varje land. Solen går upp tidigare i öster, ger mer timmar även på vintern i söder och går ner senare på Island än i Stockholm. Ju mer vi bygger ihop elnäten, desto stabilare blir det för alla. Vi kan värmas av vind från Portugal när det inte blåser runt Piteå.

Ehrenberg kommer dessutom fram till samma medicin som jag. Satsa mer på solenergi. Prioritera vindkraft framför försvaret och kommunala veton. Återta elnäten i gemensam ägo och inför fasta nätpriser: exportera så mycket ren och billig el från vindkraft och vattenkraft som möjligt för att slå ut fossilkraft i Europa.

Läs mer:
Läs mer om elsystemet:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!