Visbymordet – nazimord men inte terrordåd

En politiskt aktiv kvinna, tillika läkare inom psykiatrin, vid namn Ing-Marie Wieselgren mördades av en psykisk sjuk man som även är nazist. Han heter Theodor Engström och hade länge planerat mordet på Wieselgren som han häl ansvarig för den dåligt fungerande psykvården. Kanske mer specifikt för den vård han själv upplevt att han inte fått.

Polisen betraktar det hela som ett mor utfört av en ensam galning. De använder också detta som ett skäl till sitt misslyckande när det gällde att skydda viktiga personer från våld i samband med Almedalsveckan. De menar att det inte går att övervaka och ha koll på alla psykiskt sjuka. Det är naturligtvis korrekt. Det går inte. Däremot är det inga problem att hålla kolla på de nazister som finns. De är få och i allmänhet kända av polisen. Så hade polisen gjort sitt jobb hade de haft koll på Engström under Almedalsveckan. Alla nazister är riskpersoner när det gäller våld.

Inte ett terrordåd

En del debattörer som exempelvis Johanna Jung som är statsvetare och PR-konsult har tagit polisens intäkt och det faktum att Engström är nazist som intäkt för att hävda att kalla det hela ett terrordåd. Men det är helt orimligt. Även om mördarens nazistiska åsikter troligen spelade roll för att han valde att utföra mordet så var det inget terrordåd. Han mål var att döda Wieselgren, inte att skrämma upp folk.

Andra nazistiska dåd som attacken vid skolan i Trollhättan, bomberna mot vänsterlokaler och flyktingförläggningar i Göteborg och kanske även andra skolattacker kan däremot kallas terrordåd. Offren valde på måfå och syftet var att skrämma och förstöra. Men det gäller inte mordet i Visby.

Nazism är inte galenskap

Även Björn Werner går till överdrift när det gäller kritiken av polisen. Det handlar inte om en organiserad galning. Så vitt det är känt har han agerat ensam utan organisation bakom. Hana har tidigare varit aktiv i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) men de senaste åren har han inte varit aktiv. Inte heller är nazism galenskap. Det är en ideologi som är stabilt förankrad i västvärlden och som används av makten när de anser att så behövs och bekämpas av makten när de inte behöver nazismen. Det är inte galenskap utan en fullt ut logisk ideologi om än med fruktansvärda konsekvenser och mycket obehaglig logik.

Att hävda att nazism handlar om organiserad galenskap är att förminska problemet med nazism och dölja dess förankring i västvärldens tankegods. En nazist är per definition inte tokig. Att hävda det är att frånhända sig möjligheterna att politiskt bekämpa nazismen.

Flera skäl till mordet

Mordet i Visby hade sannolikt inte begåtts om Engström inte varit psykiskt sjuk. Det hade troligen inte heller skett om han inte varit nazist. Primärt har säkerligen polisen rätt. Det var ett dåd av ensam galning. Men de har också fel. De hade kunnat ha koll på mannen då han var en känd nazist, om än inte organiserad. Alla nazister utgör en fara, en risk för våldsutövning. Mordet var också ett mord utfört av en nazistisk våldsverkare. Det kan därför också ses som ett politiskt mord.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!