Två svenskar åtalade för penningtvätt i Spanien

Totalt greps nio personer i Spanien och en person i Brasilien med anknytning till an narkotikahårva och fastighetsaffärer. En av dem greps i Brasilien den 7 april 2021. Nu har tre av dem åtalats för penningtvätt. Samtidigt har också ett stort antal personer åtalats för narkotikabrott.

Den 9 februari 2021 genomförde spansk polis också ett stort tillslag där bland annat Lars Brobergs kontor i Nueva Andalucía genomsöktes. I samband med razzian efterlystes sonen. Han greps senare i Spanien och utlämnades till Spanien

Lars Broberg greps i samband med tillslaget mot hans kontor men han inte häktades inte. Detta då han inte tidigare varit straffad för nåt brott. Sannolikt handlar det om att han misstänks för att ha hjälpt misstänkta i knarkhärvorna med penningtvätt i form av fastighetsaffärer. Han och hans fru har tidigare kritiserats för tveksamma fastighetsaffärer:

De senaste åren har borgmästaren Ángels Muñoz varit hårt ansatt av oppositionen för den planerade ändringen av kommungränsen mellan Marbella och Benahavís. Detta då hennes man äger flera tomter i det berörda området och uppgavs gynnas av beslutet. Trots anklagelser om skumma affärer har dock de anmälningar som hittills presenterats avslagits i domstol.

Åtal

Nu har den idag 79-årige Lars Broberg och hans son Joakim Broberg samt ytterligare en man åtalats. Den tredje mannen är förmodlgen Mark Holmen. De ska enligt åtalet ha skapat ett bolag i maj 2019, Altario Investement SL, med primärt syfte att användas för penningtvätt. Totalt ska de ha tvättat 7,3 miljoner euro (cirka 80 miljoner kronor) genom skalbolag inom fastighets- och ädelstensbranschen.

Joakim Broberg misstänks ha varit en ledande person i ett kriminellt nätverk som transporterat stora mängder narkotika som marijuana och hasch från Spanien till de nordiska länderna. Främst till Sverige. Även tyska och polska medborgare ingår i nätverket. För att dölja de stora summornas ursprung ska Joakim Broberg ha omgett sig av specialister på finansverksamhet i skatteparadis. Regelbundna resor ska ha gjorts till Schweiz. Pengar har mottagits från Montenegro via transaktioner med USA.

Lars Broberg är gift med borgmästaren i Marbella, högerpolitikern Ángeles Muñoz Uriols från Partido Popular. 2010 utsågs hon till årets svensk på Costa del Sol. Ángeles Muñoz har vid upprepade tillfällen förtydligat att åtalet mot hennes man inte har några som helt kopplingar till kommunfullmäktige i Marbella eller till henne själv som borgmästare. Kommunfullmäktiges talesperson Félix Romero uppger för sin del att härvan varken har några kopplingar till kommunfullmäktige eller till Partido Popular.

Totalt är 32 personer åtalade i knarkhärvan. En av de åtalade är en polis som anklagas för att ha tagit emot mutor av Joakim Broberg i utbyte mot hemlig information. En av de personer som kopplas till Joakim Broberg och narkotikaaffärerna är Ivan Cicak, knarkkungen från Helsingborg. En annan bär namnet Anders Nilsson. Utredningen har också kopplingar till flera ledande personer i Marbellaområdet som dock inte verkar vara åtalade.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!