Psykopati och brott (arv & miljö)

En av 100 – 150 män i USA är psykopat – en av 5 manliga fångar är psykopat. Den finns alltså ett samband mellan psykopati och kriminalitet. ”Kunskap om psykopati kan därför förbättra metoder för att förhindra brott och våld”.

Det framgår av neurologispecialisten David Bäckströms populärvetenskapliga bok ”Fantasi” (en bok jag recenserat utan att specifikt beröra detta dagsaktuella tema). Författaren forskar vid både Umeå och Yale-universiteten. Han säger att du troligen (ja, du läsaren) är psykopat om:

Du ljuger, manipulerar och bryter löften för att få det som du vill. Om du är dominant, hotfull, skrämmande, spänningssökande, ohjälpsam, otålig, orealistisk, ”kortsiktig”, skrytsam, opålitlig, ytlig, men charmig när det tjänar dina syften. Ifall du anser dig bättre än andra, och känner mindre ångest, skuldkänslor och rädsla än de flesta. Om du är opåverkad av grupptryck.

Om du är respektlös, impulsiv, kylig, stresstålig, oförmögen att se konsekvenserna av dina handlingar, har en störd förmåga att känna rädsla, empati, ånger, skam. Ifall du är tillgjort inställsam, hänsynslös, elak, otrogen, utnyttjande, parasiterande, narcissistisk, mobbande, normalintelligent, känslofejkande, omoralisk, och struntar i sociala normer.

Ifall du begått brott och som ung haft kontakt med polis och socialtjänst. Om din självbild är mycket uppblåst, och du inte ser något dåligt hos dig själv ”trots socialt avvikande beteende”. Om du är ”egoistisk och kapabel till fruktansvärda övergrepp”. Exempelvis som seriemördaren Ted Bundy som kidnappade, våldtog och mördade 35 offer – och sparade kroppsdelar.

Egoister & Övergrepp

Vidare: Det finns naturligtvis grader av psykopati. Män är förstås överrepresenterade. Kanske också överklassen – eller de som vill bli en del av samhällseliten, saknar empati för vanligt folk och vill få prestige och makt. Detta enligt flera studier nämnda i bokens fotnoter. Vilket ju stämmer med Hollywoods och vanligt folks syn på höga direktörer och finanshajar.

I samma fotnot 70 visar en studie på en ”Neural basis of preference for human social hierarchy and egalitarianism”. Alltså en neurologisk grund för preferens för ojämlikhet kontra jämlikhet.

Ojämlik = höger, jämlik = vänster, vilket då stämmer med kontroversiella studier som säger att dina gener delvis avgör dina politiska åsikter…

Jämlikhet & makt

Detta med politik, jämlikhet och (elit)hierarki får mig att referera till kulturantropologen och primatologen Christopher Boehms bok ”Hierarchy in the Forest – The Evolution of Egalitarian Behavior”. Om ojämlikhet (hierarki) som arv från våra sociala ap- och däggdjursförfäder, och jämlikhet (egalitarianism) själv som arv från våra sociala stenålders jägare-samlare. Ett dubbelt arv.

Att den jämlikhetsivrande socialismen misslyckade kan delvis bero på att vänstern inte såg faran från den maktsökande hierarki-sidan i den mänskliga naturen, tror jag. Kommunisterna (inklusive jag själv som ung arbetare) hade dessutom en överdrivet positiv syn på mänskligheten, och på partitoppen som osjälviskt skulle leda folket.

Men dessa hade ju även de tendenser till maktlystnad inom sig. Så klassamhället återuppstod, kanske med psykopater i ledningen. De är säkert bra som talare och sociala klättrare. Som kontrarevolutionära återupprättare av klassamhället.

Makteliten måste därför kontrolleras demokratiskt och bestämt av vanligt folk, anser jag. Utan demokratisk gräsrotskontroll tar en ny klass makten kamouflerad via redwashing (när företag och stater låtsas att de är mer radikala, progressiva och mer för social rättvisa än de är).

Många ledare (kapitalistiska som socialistiska) är nog eller har varit psykopater, vilket drivit dem med hårda nypor till makttoppen (Lenin, Stalin och Mao brukar nämnas – och en del diktatorer kan även ha haft hjärnsjukdomar som gjort dem paranoida). Men åter till boken:

Psykopati & Makt

Runt 1 procent av befolkningen är psykopater (2 – 4 eller mer procent, enligt andra forskare). David Bäckström nämner att skador, brister och sjukdomar i hjärnan också kan orsaka psykopati, främst i pannloben och amygdala (mandelkärnan) vilka balanserar analytiskt tänkande och känsloreaktioner.

Och 70 procent av de psykopatiska dragen bestäms av ärftlighet enligt en studie, men det tror författaren är en överskattning. Så för att vara på den säkra sidan, säg 50 – 50 arv och miljö (föreslår jag). Vi påverkas av såväl gener/biologi/hjärna som av familj/samhälle/kultur – och vi är flexibla:

– Individer som haft starka antisociala drag som barn kan i vuxen ålder…överlag vara välanpassade. Omvänt löper ett barn som utsätts som för trauma i barndomen, med svår stress, fattigdom, hemlöshet eller kriminalitet, en ökad risk att utveckla antisociala drag.

–Svaret på om gener eller uppväxtmiljö är viktigast var alltså, som nästan alltid när det gäller hjärnan och beteenden…både ärftlighet och uppväxtmiljö och reella möjligheter i livet… Vår genetik samspelar med den miljö vi befinner oss i… därför blir de flesta barn med psykopatiska drag inte kriminella fullblodspsykopater som vuxna…

En stor del av våldsbrotten

Varför har då de motbjudande psykopatiska beteendedragen överlevt i evolutionen? Troligen därför att de kunde vara till nytta i små doser i farliga situationer. Då är det bra att vara känslokall och beräknande. Och om du inte bryr dig om andras reaktioner kommer du att få lättare att överlista och lura andra, skriver David Bäckström.

Trots att psykopater bara utgör nån eller några procent av befolkningen så har några studier visat att de står för en stor av alla våldsbrott i samhället! Psykopatiska fängelseintagna i USA har svårt att känna skuld och ånger. De får inte dåligt samvete. De tar lättare till våld. Och risken för straff avskräcker dem inte.

Så sammanfattar jag: Straff hjälper inte mot våldsamma psykopater. En bra familj med resursstarka vuxna i ett välfärdssamhälle kan skydda barn från psykopati.

Men hur skyddar vi samhällsmajoriteten från de vuxna som redan blivit psykopater?

Och en positiv slutkläm: Psykopaten väcker vår olust eftersom vi tar empati och tillit som självklara i mänskliga relationer, ekonomi och samhälle. Vi vanliga människor är i hög grad motsatsen till psykopaterna. De är sjukt själviskt individ-asociala, vi är friskt och naturligen gupp-sociala.

Hans Norebrink, amatörforskare

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!