Gängledaren som utsattes för upprepade mordförsök

En man som tidigare var en av de ledande personerna i gänget Lejonen i Hässelby mördades i augusti 2017. Detta som ett resultat av en intern konflikt som lett till att det skapats två konkurrerande kriminella nätverk i Hässelby. ett med bas i Hässelby gård och ett baserat i Hässelby strand. Det var inte första gången mannen som var med och byggde upp Lejonen utsattes för ett mordförsök. Fiender har minst 5 gånger försökt eller haft planer på att mörda honom.

Mordförsök

Det första försöket att mörda mannen som hette Miko Josuf skedde i juli 2013 då han och en annan man träffade av skott när de befann sig i Hässelby strand. Troligen var det personerna från ett konkurrerande lokalt gäng i Hässelby som försökte mörda honom. Gänget kallades Vargarna (Brödraskapet Wolfpack). Nästa försök skedde den 3 april 2015 då det öppnades eld från en silverfärgad Audi vid en bensinmack i Globenområdet i Johanneshov, Stockholm. Ingen person träffades av några skott. Även den gången var det förmodligen Vargarna som försökte döda honom.

Nästa gång var på kvällen den 20 juli 2020. Miko Josuf sköts då i underkroppen på en restaurang i Hässelby. Ingen har lagförts för mordförsöket men det kan ha varit någon från det kriminella gänget FLG (Tensta) som utförde mordet. Det var tredje gången som någon försökte mörda honom.

Mordplaner

Enligt chattmeddelanden på Sky ECC tog nya mordplaner dock fart. En okänd avsändare skickade i början av juli ett meddelande till en gängkriminell man som tog på sig uppdraget. Den anlitade mannen skulle få  450 000 kronor om han dödade Josuf. Detta skedde en vecka innan de försökte mörda honom, dvs ungefär när han utsattes för de. tredje mordförsöket. Uppenbarligen var det många som var ute efter att beröva honom livet.

Den 28 juli 2020 åkte den anlitade torpeden och en till person till Hässelby för att utföra det planerade mordet. Josuf ska då ha befunnit sig på en bar. På grund av att det var för många vittnen på platsen försökte de dock aldrig mörda honom. Den 29 juli försökte de igen. Denna gång skedde skjutningen utanför hans flickväns port. Josuf lyckades komma undan men träffades dock i vaden.

Under hösten fortsatte dock mordplanerna. Två andra personer åtog sid uppdraget att mörda honom. En av dem en person som står nära den kurdiska räven. I september 2002 väntade de på mannen i Hässelby beväpnade med ett automatvapen. En polis upptäckte dem dock och mordförsöket stoppades.  Skyttarna flydde från platsen. Det tycks sen inte ha inträffat något mer mordförsök innan Josuf mördades i augusti 2022. I början av 2023 greps den ena uppdragsgivaren och de tre anlitade torpederna. Alla fyra har nu blivit åtalade.

Mord

Det sjätte mordförsöket skedde den 7 augusti 2022. Då uppnådde mördarna sitt mål och han (som bytt namn till Noah Josuf) sköts utanför restaurangen Corner i Hässelby gård Centrum. Den hette tidigare Nisses krog. Han var när han mördades med i ett avhopparprogram. Mordförsöket var sannolikt en del av den interna konflikten i Lejonen. Josuf tillhörde grupperingen i Hässelby gård och förövarna troligen från den konkurrerande grupperingen i Hässelby strand. Flera personer har varit misstänkta i ärendet men ingen har åtalats och ingen är i nuläget frihetsberövad.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!