Vänstern och fildelning

Fildelning som jag skriver om i detta inlägg inkluderar också fillagring och dokumenthantering. För fildelning har sajter som PirateBay tidigare använts. Det finns också en stor mängd fildelningsprogram som användes mycket tidigare. Napster, Kazaa, Limewire, DC++ med flera.

På den tiden handlade det dock i allmänhet handlat om delning av filmer, skivor och böcker med mera för att slippa betala för dessa. Vänstern var på den tiden mycket positiva till detta och det fanns en stark röst inom vänstern för att förändra upphovsrätten och för fri information. Idag är just den frågan inte så allmänt diskuterad då sajter som Spotify, Netflix, Prime Video och HBO Max med flera tagit över denna funktion.

I internets barndom användes protokollet FTP för fildelning men så är det knappast längre. Men FTP används ofta för att ladda upp och ladda ner filer till och från webbhotell.

Idag används programvaror och tjänster som Amazon Drive, Amazon S3, SugarSync, Microsoft Onedrive, Dropbox, Google Drive,  iCloud och många andra för fildelnings- och fillagringsändamål. Men det finns även öppna och fria programvaror som NextCloud och ownCloud.

Jag kan inte komma på någon anledning för vänstern att ha en egen ren fildelningssajt idag men det kan ju bli nödvändigt i framtiden om den politiska utvecklingen blir kraftigt negativ för vänstern.

Dokumenthantering

Däremot kan vänstern helt klart ha användning av dokumenthanteringssystem som Google Docs, Microsoft 365 och liknande. Det finns fria och öppna sådana system som kan användas istället för storbolagstjänsterna.

En sådan programvara är Collabora Online som är dokumenthanterings- och kontorsprogramvara som används online. Det är den fria programvaran LibreOffice i molnet. Collabora Online går att integrera med fildelningsprogram son NextCloud och ownCloud och många fler. Det finns också andra alternativ till Collabora Online som Cryptpad och Etherpad.

Det går att sätta upp programmen på en egen server men det finns redan sajter som erbjuder värdtjänster (hosting) och där det går att sätta upp en egen virtuell server. Ett företag som erbjuder värdtjänster för Collabora Online och Nextcloud är Friprogramvarusyndikatet. Ett annat är Webbplatsen.

Även Etherpad och Cryptpad används redan på en mängd sajter, dock ingen i Sverige eller på svenska så för en sajt med svenska som arbetsspråk och med inriktning på Sverige verkar Collabora Online vara det bästa. Den kombineras då lämpligen med NextCloud. NextCloud är dessutom ett eget alternativ till Microsoft 365 och Google Docs.

Grupprogram

Vänstern har förstås också användning av kommunikationsprogram som Teams och Zoom med flera. Fria och öppna programvaror som kan fungera som alternativ till dessa är exempelvis NextCloud och Jitsi Meet.

Friprogramvarusyndikatet såväl som Webbplatsen erbjuder också möjligheter till att använda alternativa gruppchattprogram, Jitsi Meet och NextCloud, istället för storbolagens Teams. Skype och Zoom med mera. De erbjuder både möjligheten till en egen server eller att en får köpa tid på deras server med Jitsi Meet som heter Friavideomöten Online.

En vänsterserver med exempelvis Collabora Online och/eller NextCloud skulle kunna vara intressant istället för att använda tjänster från Google, Apple, Amazon, Microsoft eller nåt annat storbolag.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!