Flera personer dömda för bomber i Göteborg

Flera personer dömda för bomber i Göteborg. Den 3 februari 2024 sköts två män till döds i enbil på Bolmörtsgatan i Ekebäck (GP skriver Grimmered men det ligger inte i Grimmered). Ett av offren hade kopplingar det kriminella gäng som kallas T-falangen som har sin bas i Mölndal.

Inom ett par dagar greps och häktades ett antal män och ungdomar som anses vara kopplade till den så kallade Z-falangen från Frölunda. Alla de gripna släpptes dock snart.

I början av mars exploderade small två sprängladdningar på Södra Dragspelsgatan i Frölunda och det påträffades vid samma tid två andra odetonerade sprängladdningar. Två termosbomber. En bomb hittades i Berguven i Brottkärr i det område som av kommersiella skäl kallas Nya Hovås och en bomb hittades på Speldosegatan i Frölunda. Alla attentaten var riktade mot personer som anses tillhöra Z-falangen och anses ha varit hämndattentat för dubbelmordet i Ekebäck.

Brottkärr och Frölunda

Fyra personer har nu dömts för att ha hanterat de två bomberna i Berguven och på Speldosegatan. Tre män och en kvinna. För termosbomben i Brottkärr dömdes Saja Sise för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse sex och ett halvt års fängelse. I domen ingår även ett vapenbrott. Han ska tillsammans med Sanel Kuburovic ha förvarat en kulsprutepistol i en lägenhet på Hisingen.

Sanel Kuburovic som var åtalad för att ha palcerat ut sprängladdningen på Speldosegatan i Frölunda friades för detta.. Han ansågs ändå skyldig till medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och dömdes till fem år och nio månader i fängelse. I straffet ingår även det grova vapenbrottet ihop med Saja Sise.

En utpekad bombmakare, Emil Lemborn, och flickvännen till en av yngre männen, Katarina Tomic, fälldes för medhjälp. Tomics dna hittades på en av bomberna och hon var närvarande vid tillverkningen. De fick fem och ett halvt år respektive tre och ett halvt år i fängelse,

Tre av de åtalade dömdes också för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor på grudn av hanteringen av bomberna. Alla de dömda nekar till brott. Domen kommer med stor sannolikhet att överklagas,

Fallet har dessutom kopplingar till en annan förundersökning där en 38-årig man misstänks för att ha tillverkar flera bomber.

Tjörn och Backa

Nyligen dömdes också flera personer för ett bombdåd i Klövedal på Tjörn. I den bostad som bomben exploderade vid bor en släkting till en ledande person i T-falangen. Släktingen har ingen som helst koppling tll brottslighet. Dådet var en hämnd för en bomb på Julias gata i Backa som riktade sig mot anhöriga till en gängledare i Backa. Han har nyligen återvänt till Sverige och gripits.

När det gäller bombdådet i Backa fälldes Armani Horvath och en kvinna, Lina Tåhlner, för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De var anlitade för att utfföra dådet och tillhör inget kriminellt gäng. De fick fängelse i 5 respektive 3 år.

Två andra personer har också dömts för att ha anstiftat bombdådet. De har väl förmodligen kopplingar De fick åtta år respektive tre och ett halvt år i fängelse. Det lägre straffet för den andre mannen som är i 50-årsåldern beror på att han nyligen dömdes ett längre straff för grovt narkotikabrott.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.