Målet med kriminalpolitiken måste vara att minska brottsligheten

Målet med kriminalpolitiken måste vara att minska brottsligheten, inte att spärra in så många som möjligt i fängelse. En kriminalpolitik inriktad på att fängsla så många personer som möjligt för så lång tid som möjligt är en misslyckad kriminalpolitik. Det minskar nämligen inte brottsligheten vilket tydligt kan åskådliggöras av exemplet USA.

USA har mycket hårdare straff än de flesta andra jämförbara västländer. De har också mycket större och våldsammare brottslighet. Och det är så en politik inriktad på hårdare straff kombinerat med en undermålig socialpolitik fungerar. Det är också den vägen Sveriges regering valt att gå på. Det är en politik som på sikt kommer att innebära ökad brottslighet och en massa personer i fängelse.

Fängelser kostar också stora pengar att driva och det är därför också en dyr och slösaktig politik. Att använda de pengarna till skola, fritidsverksamheter, vård och omsorg vore mycket bättre då det är en polititk som faktiskt minskar brottsligheten och antalet brottslingar. En som skriver bra om detta är vetenskapsjournalisten Lisa Kirsebom i en debattartikel i Sydsvenskan:

Danske kriminologen David Sausdal, knuten till Lunds universitet, påpekade häromveckan i Sydsvenskan att myndighetsstatistik visar att hot om hårdare straff inte verkar avskräcka barn och unga vuxna; antalet barn knutna till gängmiljöer fördubblades på fyra år under samma tid som ungdomsrabatten togs bort.

Straffrättsforskarna Tova Bennet och Sverker Jönsson understryker i en färsk text på Lunds universitets webb att 40 procent av fängelsedömda återfaller, liksom över hälften av barn i sluten ungdomsvård.

Om forskares envisa tjat att det krävs mer än straff för att lösa problemen säger Sausdal:

”Det här är inget vi tycker. Det är ett faktum. Det är bara att läsa rapporterna.”

Utan sociala insatser ingen minskning av brottsligheten. Hårdare straff innebär däremot ingen som helt minskning. Forskningen är som Sausdal säger glasklar på detta område.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.