Pandoraläckan – kändisar, finansmän och brottslingar

Totalt omfattar Pandora-läckan 12 miljoner hemliga dokument och bland de personer som förekommer i materialet märks Tjeckiens premiärminister Andrej Babis, Jordaniens kung Abdullah, presidenterna i Ukraina, Kenya och Ecuador samt den tidigare premiärministern i Storbritannien Tony Blair. Majoriteten av de bolag som finns med i de läckta dokumenten är registrerade på Brittiska Jungfruöarna, på Seychellerna och i Belize.

Det finns över 200 svenskar i materialet, däribland en medlem I Hells Angels MC som är dömd för medhjälp till bokföringsbrott och grovt skattebrott till två års fängelse och fem års näringsförbud i Sverige. Han har ett bolag på Brittiska Jungfruöarna.

Vidare två svenska nazister, Dan Eriksson och Magnus Söderman, med ett bolag i Belize, en svensk affärsman som är misstänkt för flera bokföringsbrott i en omfattande härva återfinns i pappren som delägare i ett bolag på Brittiska Jungfruöarna.

En av Sveriges rikaste familjer återfinns i ett dokument från ett bolag i Dubai som ägare till ett bolag i Hong Kong. En svensk börs-vd är företrädare för ett bolag på Brittiska Jungfruöarna som ägs av det svenska börsbolaget.

Swedish House Mafia

Axel Christoffer Hedfors (Axwell), Sebastian C. Ingrosso och Steve A. Josefsson (Steve Angello) förekommer som ägare av ett av de bolag som avslöjats i den senaste stora läckan om skatteplaneringsföretag. De tre är tillsammans mer kända som Swedish House Mafia.

2009 bildas bolaget SHM Holdings Ltd på Brittiska Jungfruöarna. Formellt ägs företaget av Marsham LLC på ön Nevis (landet St. Kitts & Nevis) där det är omöjligt att få reda ägarna till ett företag. Men bolaget sköts av en finansrådgivare i Schweiz som till myndigheterna på Brittiska Jungfruöarna uppgett att SHM Holdings Ltd kontrolleras av Hedfors, Ingrosso och Josefsson.

SHM Holdings Ltd bildades för att äga och förvalta upphovsrättigheterna till Swedish House Mafias musik och texter. Bolaget fanns kvar 2017 trots att dj-gruppen slutade uppträda år 2013. Hur mycket pengar som hamnat i bolaget är dock okänt och framgår inte av Pandora Papers.

En företrädare för Swedish House Mafia har till SVT uppgett att gruppen inte haft kontakt med finansrådgivaren i Schweiz sen 2013. Dessutom hävdar han att syftet med bolaget inte varit att undanhålla skatt. Men ärligt sagt finns det ingen annan anledning till att ha bolag på Brittiska Jungfruöarna eller Nevis.

Timeless Gallery Group

Några andra som förekommer i Pandora Papers är Joanna Segelström och hennes son Mikael Segelström. De blåste investerare på en massa miljoner genom att lura dem att investera i en lång rad konstgallerier och i konst i bolaget Timeless Gallery Group. Det hela var uppbyggt som ett pyramidspel. Så länge det kom nya investerare kunde de första investerarnas tjäna pengar men till slut går det inte längre att hitta några nya investerare och ingen får längre tillbaks några pengar. De som startat pyramiden har under tiden blivit miljonärer.

2017 rasade det. Joanna Segelström blev misstänkt för bedrägeri och penningtvätt i Polen. Sydsvenska Dagbladet börjar rapportera om problem i företaget i Sverige. 2018 blev det konkurs för Timeless Gallery Group. Joanna Segelström och sonen försvann därefter och var de befinner sig är okänt. Segelström uppges ha en skatteskuld på 2,2 miljarder kronor.

Bland Pandorapappren har det nu hittats spår av vart pengarna tagit vägen. I ett bolag på Cypern, Clayrock Trading Limited, förekommer en man som är bror till en av Segelströms polska affärspartners. Konkursförvaltaren Patrik Kalman i Sverige tror att en del av pengarna kan finnas i det cypriotiska bolaget. Segelströms man som finns kvar i Sverige menar att frun och sonen är oskyldiga samt att de gömmer sig undan folk som hotat dem på grund av konkursen.

Läs också: