Olika typer av gäng kräver olika åtgärder

Det är framförallt unga människor som skjuts i det som brukar kallas gängkrig. Ofta är de unga bara den yttersta svansen av kriminella i gängen och nätverken. Högre upp i gängstrukturerna finns äldre män som organiserar och leder det hela men inte gör smutsjobbet.

Men i vissa gäng finns inte så många äldre ledare och organisatörer med makt att styra. De gängen är ofta de våldsammaste. Exempel på sådana gäng är de olika gängen på Järvafältet (Rinkeby, Tensta, Husby) liksom gängen i Biskopsgården och Länsmansgården.

Olika typer av kriminella gäng

Med olika typer av kriminella gäng krävs olika typer av åtgärder. Stockholm har många fler gäng i förhållande till befolkningen än andra städer i Sverige. Gängen i Stockholm är oftare dåligt organiserade och saknar äldre ledande organisatörer med makt. Många gäng parat med svaga organisatoriska strukturer ger mer våld, fler skjutningar och fler mord. Skjutningar är därför i huvudsak ett Stockholmsproblem för närvarande. Det kräver vissa typer av åtgärder.

Välorganiserade maffialiknande gäng med omfattande legal företagsverksamhet, utpressning och beskyddsverksamhet kräver helt andra åtgärder. Detta är ett problem som finns i hela Sverige i motsats till skjutningar. Släktbaserade kriminella gäng som främst finns i södra Sverige kräver ytterligare en annan typ av åtgärder. Etniskt baserade gäng kräver sina speciella åtgärder. MC-gängen som finns i hela Sverige kräver åter andra åtgärder osv.

De generella svepande förslag och frihetsinskränkningar om politikerna ständigt kommer med har ingen eller enbart en marginell effekt på brottsligheten och antalet skjutningar. Men det finns metoder som hjälper.

I Göteborg har antalet skjutningar minskat sen 2013, i Malmö sen 2017. Det värsta året med flest skjutningar i Göteborg var år 2000. Året med flest gängrelaterade mord i Göteborg var dock 2015. Det finns anledningar till att antalet skjutningar minskat i Göteborg och Malmö. Polisen har i bägge städerna arbetat med mjuka metoder, dvs långsiktiga förtroendeskapande insatser i samband med andra myndigheter och bostadsbolag samt kontakter med allmänheten. Dessutom direktkontakter  med gängkriminella, samtal och förhandlingar. Sådant kan få ner mängden våld och minska antalet gatugäng.

Det finns också negativa effekter av ett sådant agerande. Välorganiserade och strukturerade gäng gynnas och stärks samtidigt som gatugängen blir färre och försvagas.

Maffialiknande gäng

Metoderna för att bekämpa våld och gatugäng fungerar inte alls när det gäller att bekämpa maffialiknande gäng som Södertäljenätverket, Backagänget, Albanligan, Hagsätranätverket eller Botkyrkanätverket. Det fungerar inte heller med släktbaserade kriminella nätverk som Södertäljenätverket, Ali Khan, El Zein, Yildiz eller Ez-Eddine. Inte heller med mc-gängen eller med etniskt baserade gäng som det vietnamiska kriminella nätverket i Göteborg. För att komma åt dessa gäng måste strukturer slås sönder. Det kräver strukturella åtgärder.

Vad kan göras

Deras möjligheter att tjäna pengar på välfärdssystemen måste begränsas. Dör att kunna göra detta krävs avprivatisering av vård och utbildning. Det krävs att utpressade ska kunna flytta och att kriminella ska kunna vräkas om de begår kriminella handlingar i samband med bostaden. För att det ska vara möjligt krävs ett överskott på bostäder.

Ett överskott på bostäder samt avprivatiserad skola och en vård som motverkar segregation minskar också möjligheten för gängen att rekrytera. Upptäcker föräldrar problem med en ung man som håller på att dras in i ett gäng kan de flytta. Ett överskott på bostäder ger minskad trångboddhet vilket innebär färre unga män ute på gatorna osv.

Även andra åtgärder för att minska antalet unga män som driver omkring bör vidtas. Sånt är fungerande och öppna fritidsgårdar, en inriktning på full sysselsättning. Det kräver en förändrad arbetsmarknadspolitik och flera tillsvidareanställningar. Tillfälliga anställningar bör i så stor utsträckning som möjligt förbjudas.

Vidar bör möjligheterna att försörja sig öka genom att sjukersättning, a-kassa och socialbidrag och andra stöd av olika slag är så stora att de innebär ett gott liv och inte bara innebär en knapp överlevnad. Det är betydligt bättre att en och annan person och familj lever på bidrag än att de lever på brott.

Stockholm har ett omfattande problem med skjutningar. Hur det kan lösas vet vi. Det räcker med att titta på hur det gjorts i Göteborg och Malmö.

Problemet med maffialiknande gäng som dominerar i Göteborg och Södertälje eller med släktbaserade gäng som numera dominerar i exempelvis Malmö och Jönköping kan inte lösas på samma sätt.

Läs mer:
  1. Gängland Stockholm – Rinkeby
  2. Gängland Stockholm – Husby
  3. Om gängland Göteborg – Biskopsgården
  4. Gängland Göteborg – Backa
  5. Gängland Stockholm – Botkyrka
  6. Om gängland Stockholm – Hagsätra
  7. Gängland Stockholm – Bandidos MC
  8. Gängland Stockholm – Hells Angels MC
  9. Om gängland Södertälje
  10. Gängland Stockholm – Sollentuna/Tureberg
  11. Gängland Göteborg – Hammarkullen och Hjällbo
  12. Om gängland Malmö – Satudarah MC
  13. Gängland Jönköping
  14. Gängland Malmö – kriminella nätverk med ursprung i Libanon
  15. Om gängland Göteborg – Partihallarna
  16. Gängland Göteborg
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!