Efter några år med en förhållandevis svag utveckling ökade hushållens genomsnittliga ekonomiska standard mer än på flera år under 2021, visar ny statistik från SCB. Samtidigt ökade inkomstskillnaderna, som nu är större än på flera decennier.
Hushållens genomsnittliga ekonomiska standard beräknas utifrån deras totala disponibla inkomst och har ökat varje år sedan mitten av 1990-talet.
– Med hänsyn tagen till inflation steg medianvärdet för den ekonomiska standarden med 2,7 procent under 2021 jämfört med 2020. Det är den högsta ökningen mellan två år sedan 2015, säger Johan Lindberg i ett pressmeddelande. Han är utredare på SCB.
Ökningen under 2021 beror främst på att löneinkomsterna steg mer än närmast föregående år samtidigt som arbetsmarknadsstödet låg kvar på samma nivå efter en kraftig ökning 2020.
Stora skillnader
Men inkomstutvecklingen skiljer sig mellan olika grupper.
– Den tiondel av befolkningen som har högst inkomster fick se sina inkomster öka betydligt mer än den övriga befolkningen under 2021.
Den rikaste tiondelen hade drygt 28 procent av befolkningens totala disponibla inkomster. Samtidigt hade den halva av befolkningen som tjänade minst knappt 29 procent av inkomsterna. De rikaste 10 procenten tjänar alltså lika mycket som hälften av befolkningen.
Mätt med gini-koefficienten ökade inkomstskillnaderna kraftigt 2021 och landade på 0,333, vilket är den högsta nivån sedan mätningarna startade år 1975.
– Det betyder att inkomsterna i Sverige inte varit så här ojämnt fördelade sedan åtminstone 1975, säger Johan Lindberg.
Ojämnt fördelade inkomster har en stark koppling till ökad brottslighet och ökad social oro. Det är en del av grundorsakerna till sådant som påskkravallerna och gängvåld.
Om statistiken
För att jämföra ekonomisk standard mellan olika typer av hushåll används en metod som sätter hushållets totala disponibla inkomst i relation till hushållets sammansättning av vuxna och barn.
Disponibel inkomst avser summan av samtliga hushållsmedlemmars alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar (exempelvis återbetalt studielån).
För att redovisa ojämnheten i inkomstfördelningen används gini-koefficienten. Koefficienten kan anta ett värde mellan 0 och 1. Ju högre värdet är desto ojämnare är inkomsterna fördelade.
Läs mer:
- Våldsvågens grundorsaker
- Visitationszoner tillför ingen nytt
- Jämlikhetsanden – för ett rättvist samhälle
- Jämlikhet = Lycka + Miljö
- Lyckliga människor finns i jämlika nationer
- Våldet och ojämlikheten
- Gängvåldets orsaker – polisens repression och utanförskap
- Gängvåldets orsaker – narkotikahandeln
- Om gängvåldets orsaker – avregleringar och privatiseringar
- Gängvåldets orsaker – misslyckade förändringar av polisen
- Gängvåldets orsaker – misslyckad narkotikapolitik
- Om gängvåldets orsaker – modernismen
- Behandla narkotikamissbruk som en sjukdom
- Varför är vissa missbrukare brottslingar men inte andra?
- Psykisk ohälsa och diagnoser vanligt bland brottslingar
- Det är inte rika som finansierar de kriminella gängen
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.