Kokainsmuggling via jylländska fiskehamnar

Helsingborgs och Göteborgs hamnar är de stora inkörsportarna för kokain till Norden, Helsingborg för att det är dit som bananer och kaffe från Sydamerika kommer. Göteborg för att det är Norden i särklass största hamn och en av de största containerhamnarna i Norden.

Kokainsmuggling

Kokain smugglas i huvudsak i containertrafiken, ofta i kaffe- och banancontainrar som går direkt till de nordiska hamnarna men i många andra fall sker omlastning i Antwerpen, Rotterdam eller Hamburg. På samma sätt kommer cannabis i containrar med frukt och marmor direkt från Marocko eller via omlastning i någon europeisk hamn på kontinenten. Sverige har vi sett flera exempel på båda detta, marmorknarket i Göteborg och flera beslag av kokain i Helsingborgs hamn.

Styrsökokainet

Men vi har också sett en annan typ av smuggling. Kokain kommer md containerfartyg från Sydamerika. Väl i Europa slängs kokainet överbord på en förbestämd plats. Varje paket som slängs ombord är normalt försedd med en GPS-sändare så att de kan hittas av de små båtar eller fiskebåtar som ska hämta upp den, Ett exempel på detta som avslöjats i Sverige är det så kallade Styrsökokainet där kokainet slängdes överbord strax väster om Styrsö utanför Göteborg och plockades upp av folk i en liten fritidsbåt.

Nederländska fiskare och jylländska hamnar

Det är också en vanlig smuggelmetod i spanska Galicien där det är fiskare som blivit av med jobbet som slagit sig på denna verksamhet. En misslyckad fiskeripolitik var det som ledde fram till detta i det fallet. Nu har danska TV2 avslöjat att det är en vanlig metod utanför den jylländska kusten där nederländska fiskebåtar plockar upp kokainet:

Fordi bomtrawlere i forvejen sejler i et zigzag-mønster i forbindelse med deres fiskeri, er der ingen, der fatter mistanke. De plejer derfor at hive det op samme dag, som det bliver smidt overbord.

Hvis stofferne flyder for længe, risikerer man, at de går tabt, eller at de bliver fundet af andre.

Det har också flera gånger hänt att stora mängder kokain flutit iland på den jylländska kusten.  Precis som var fallet med en del av Styrsökokainet.

Många nederländska bomtrålare använder danska hamnar som bas för sitt fiske av plattfisk i Nordsjön och efter att de plockat upp kokainet landar de både fisk och kokain i jylländska hamnar som Thyborøn, Hanstholm och Hirtshals.

I händerna på kriminella nätverk

Att smuggla kokain kan ge fiskare stora extrainkomster. När narkotikasmugglare, karteller och kriminella nätverk erbjudit stora pengar till fiskare för att smuggla kokain har en del fiskare frivilligt gått med med på detta. Andra har tvingats in i det. När den första smugglingsresan är gjord så hamnar även den som gjort en frivillig smugglingstur i de kriminellas händer. Med utpressning och hot mot yrkesfiskarnas familjer tvingas de fortsätt även om de kanske inte längre vill:

Den hollandske fisker mener, at narkobanderne ødelægger livet for alt for mange, og derfor vil han gerne fortælle, hvad han ved:

– Første gang vil de typisk bede dig om at samle 50 – 70 kilo op, men næste gang vil de have 200 kilo, så 300 kilo og til sidst skal du opsamle over et ton.

Ekonomiska problem

Det som lett till nederländska fiskare gett sig på narkotikasmuggling är sjunkande fiskekvoter, problem med försäljningen under covid-pandemin och kraftigt stigande bränslepriser. Fisket lönar sig inte och när knarkkartellerna erbjuder stora och snabba pengar blir det en möjlighet att tjäna de pengar de inte längre kan tjäna på fiske. En fiskeripolitik som inte ger fiskare möjlighet att lämna fisket utan skulder när det inte längre går att leva på är en bidragande orsak till situationen.

När kokainet förts i land i de danska hamnarna lastas det på samma långtradare som också kör fisk för vidare transport ner till Tyskland, Nederländerna och andra länder. En del transporteras säkerligen också till Sverige och Norge.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!