Skjutvapenmord hittills under 2023

Under perioden januari till maj 2023 var det 18 personer som dödades i skjutningar. En klar minskning jämfört med samma period 2022 då 31 personer sköts ihjäl. En minskning med 42%. 3 av skjutvapenmorden verkar sakna gängkopplingar. I juni har en skjutning med två dödade skett. Totalt 19 skjutningar med 20 döda. De flesta av dem har ägt rum i april (6 stycken) och maj (5).

Polisregion Syd har haft 2 dödsskjutningar varav ingen skett i Malmö. I Polisregion Väst har det också varit 2 dödsskjutningar. I det fallet har bägge skett i Göteborg. Polisregion Öst har även de haft två skjtiningar med två döda. Bägge i Eskilstuna. I Polisregion Mitt har det varit en dödskjutning i Söderhamn och i Polisregion Bergslagen en i Borlänge.

12 personer har dött i 11 skjutningar i Stockholmsområdet som alltså haft cirka 58% av alla dödsskjutningar och 60% av alla skjutvapendödade. Polisregion Stockholm har cirka 23% av Sveriges befolkning. Observera att ökningar och minskningar mellan enskilda år kan vara tillfälliga och de avspeglar inte en generell utveckling.

Skjutningar
Januari

1. 4 januari i Jordbro, Haninge. En man som nyligen kommit ut från fängelse sköts ihjäl och ytterligare en man skottskadades vi pendeltågstationen i Jordbro. Mannen hade gängkopplingar.

2, 20 januari i Huvudsta centrum, Solna. En man i 40-årsåldern dödades vid en skjutning invid Huvudsta tunnelbanestation. Mannen hade så vitt det är känt ingen känd koppling till gäng men en son har det.

3. 28 januari i Skogås, Huddinge. En 15-årig pojke sköts ihjäl. Han hade troligen kopplingar till Dalennätverket.

Februari

4. 3 februari i Söderhamn. En 34-årig man sköts inomhus i ett bostadsområde i Söderhamn i Hälsingland. Inte gängrelaterat.

5. 17 februari i Trelleborg. En man sköts med flera skott utomhus i Trelleborg, Skåne. Mannen avled några dagar senare på sjukhus. Flera personer misstänkta för inblandning i skjutningen. Alla personer kända av polisen. Verkar dock inet egentligen vara gängrelaterat.

Mars

6. 3 mars i Tullinge, Botkyrka. En man i 50-årsåldern dog efter att ha hittats skjuten i Tullinge, söder om Stockholm. Den döde var far till en ung man som kopplas till Dalennätverket.

7. 7 mars i Visättra i Flemingsberg, Huddinge. En man i 30-årsåldern sköts ihjäl med flera skott i en lägenhet. Mannen tillhörde Ronnafalangen inom Södertäljenätverket.

April

8. 5 april i Skärholmen, Stockholm. En man i 30-årsåldern sköts ihjäl vid Skärholmens tunnelbanestation. Ytterligare en man, i 55-årsåldern, skadades. Den dödade mannen tillhörde Skärholmennätverket.

9. 6 april i Eskilstuna. En man i 20-årsåldern sköts ihjäl invid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Han var förmodligen kopplad till Skiftingenätverket.

10. 14 april i Rågsved, Stockholm. En man i 20-årsåldern ihjälskjuten invid en gångtunnel. Han hade inga kände gängkopplingar men mordet är troligen ändå gängkopplat och har med en intern konflikt i Hagsätranätverket att göra.

11. 17 april i Fröslunda, Eskilstuna. En man i 25-årsåldern ihjäl i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna. I samband med polisinsatsen greps en man i ungefär samma ålder. Båda männen är kopplade till kriminella gängmiljöer i Eskilstuna.

12. 26 april i Hagalund, Borlänge. En man ihjälskjuten i en bil. Verkar inte gängrelaterat.

13. 27 april på Guldheden, Göteborg. En man hittades ihjälskjuten i en bil på Guldheden i Göteborg. Mordet troligen kopplat till Albanligan.

Maj

14. 8 maj i Jakobsberg, Järfälla. En man hittades skjuten och svårt skadad och avled senare. Tillhörde Söderhöjdsnätverket.

15. 14 maj i Landskrona. En man i 20-årsåldern skjuten med flera skott utanför en närlivsbutik i centrala Landskrona. Avled på sjukhuset dit han fördes. Med all sannolikhet ett gängrelaterat mord.

16. 17 maj i Rågsved, Stockholm. En man dödades och tre skadades vid en skjutning vid en grillkiosk. Fem män gripna och misstänkta för mord och försök till mord. Troligen kopplat till en intern konflikt i Hagsätranätverket.

17. 30 maj i Hagalund, Solna. Skottlossning mellan två män vid Willys i Hagalund. En man i 35-årsåldern dog. Den andre mannen i 20-årsåldern skottskadades och är misstänkt för mord på den förstnämnde mannen. Den mördade mannen ska ha tillhört ett kriminellt nätverk i Hagalund medan den yngre mannen ska tillhöra gänget NBA.

18. 31 maj i Lillhagen, Göteborg. En man i 30-årsåldern skjuten till döds i Lillhagsparken. Han är känd från gängkriminella sammanhang i Skåne men inget tyder på att mordet är gängrelaterat. En person i övre tonåren i samma område gripen som misstänkt.

Juni

19. 10 juni i Farsta, Stockholm. Två personer ihjälskjutna i Farsta, en pojke i 15-årsåldern och en 43-årig.  Dessutom två skadade, en kvinna i 65-årsåldern och en 15-årig pojke. Två personer gripna som misstänkta. De gripna verkar vara kopplade till Södertäljenätverket, men ingen av de skjutna har kända gängkopplingar. 43-åringen kan dock vara kopplad till nån kriminell gruppering i Eskilstuna.

Läs mer:

PS. I ett tidigare inlägg råkade jag skriva 21 istället för 31 döda förra året. Det har jag rättat till.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!