Miljöpartiets 33 förslag till åtgärder mot gängen duger inte

Miljöpartiet eller i alla fall deras rättspolitiska talespersoner Martin Marmgren och Rasmus Ling har ställt 33 förslag till hur gängbrottsligheten kan bekämpas som de presenterar i en debattartikel i ETC. Men deras förslag är grunt och inkluderar inte några av de viktigaste åtgärderna.

Dessa viktiga åtgärder är sådant som höjd skatt för de rika, avskaffade ränteavdrag, avskaffande av rut- och rot, höjd kapitalinkomstskatt, återinförande av förmögenhetsskatten, förbud mot privatskolor med vinstintressen, förbud mot vårdinrättningar med vinstintressen, skärpning och ändringar av reglerna för upphandlingar, förbud mot arbetskraftsuthryning i fler än 2 led, utökat huvudentreprenörsansvar.

Vidare hårdare reglering av bankerna, återreglering av arbetsmarknaden, avprivatisering av vård och omsorg, subventioner för byggande av bostäder för fattiga, ökat bostadsbyggande, avkriminalisering av eget bruk av narkotika och innehav för eget bruk, sänkta straff med mera.

Dessutom är flera av miljöpartisternas så kallade förslag inga förslag utan allmänt tyckande utan konkretisering vilket inte betyder nåt. Det är bara ord och inget annat. Här kommer deras förslag med kortare kommentarer från mig.

Brottsbekämpande

Först presenterade de ett antal förslag som de tror ska kunna trycka tillbaka brottsligheten. De flest av dem betyder förmodligen ingenting och är inget annat än dåligt underbyggt tyckande och svammel.

Kraftigt resursförstärka och kravställa den operativa förebyggande samverkan mellan skola, socialtjänst, fritidsverksamhet och polis (SSPF) så att barn i akut riskzon fångas upp och ges insatser som hindrar dem från att döda eller dödas.

Bra.

Fortsätta att stärka de brottsbekämpande myndigheterna genom omfattande resursförstärkningar. Speciellt behövs resurstillskott till polisens utredningsverksamhet.

Varför det? Göteborgspolisen har löst problemet utan detta.

Fortsätta att utveckla de verktyg som polisen behöver för att förhindra och lagföra brott. Här kan nämnas preventiva tvångsmedel och utökad användning av informationsinhämtning mot kriminella miljöer.

Varför det? Göteborgspolisen har löst problemet utan detta. Preventiva tvångsmedel leder dessutom i allmänhet till ökat våld

Förbättra och utveckla tullens verktyg och befogenheter för att minska inflödet av vapen och narkotika i landet. Både vad gäller kontroller av trafik över broar och med färja och kontroll av gods.

Varför det? Det finns inget som tyder på att mer resurser till tullen skulle minska mängden narkotika. Inte heller finns det några belägg för att det fungerar.

Se över en del processrättsliga regler och praxis för att med bibehållen rättssäkerhet öka lagföringsgraden för de grova brotten.

Detta förslag innehållslöst snack och inget annat. Visst låter det bra men vad betyder det?

Fortsätta att effektivisera kampen mot den kriminella ekonomin och göra det lättare att återbörda brottsvinster till samhället.

Självklarheter. Inget annat än innehållslöst babbel.

Genomföra omfattande satsningar mot välfärdsbrottslighet, både för att förebygga, försvåra och lagföra.

Mer innehållslöst babbel. Inget fel i tyckandet men det betyder ju egentligen inget.

Stärka och kravställa myndighetssamverkan mot brott. Riva sekretesshinder.

Den först delen är återigen svammel utan innehåll. Den andra delen är förmodligen bra.

Etablera en stark och resurssatt nationell avhopparverksamhet.

Förmodligen bra. Men vad innebär det konkret?

Öka den brottsförebyggande och relationsskapande samhällsnärvaron i utsatta områden genom bland annat fler områdespoliser och fältassistenter som skapar trygghet, bygger förtroende samt stärker och samverkar nära med lokalsamhället.

Bra.

Stärka och utveckla kommunernas operativa brottsförebyggande arbete i samverkan med polis, bostadsbolag, civilsamhälle med mera.

Bra.

Förebyggande

Sen ställer miljöpartisterna som formulerat 33-punktslistan ett antal  krav på hur det långsiktiga arbetet för att bekämpa brottslighet ska kunna förbättras. De förslagen är i allmänhet bättre än de brottsbekämpande förslagen.

Kraftigt stärka och reformera socialtjänsten, både vad gäller verktyg, lagstiftning, utbildning och resurser.

Bra.

Reformera, utveckla, kvalitetssäkra och genomföra omfattande investeringar i vårdformer för unga, främst (men inte enbart) Statens Institutionsstyrelse (SiS).

Förmodligen bra.

Satsa kraftigt och kompensatoriskt på skolan och förskolan och säkerställa att det finns resurser för att möta alla barn med särskilda behov eller riskfaktorer för insocialisering i kriminalitet.

Mycket bra.

Satsa stort på tidiga uppsökande och förebyggande insatser som hembesöksprogram, familjecentraler, inslussning i förskola med mera som ger barn med riskfaktorer en bra start på livet och etablerar ett förtroendefullt samarbete mellan föräldrar och samhällsinstitutioner.

Mycket bra.

Stärka vårdens arbete med barn med riskfaktorer, bland annat genom förstärkt barn och ungdomspsykiatri (Bup).

Mycket bra.

Etablera starkare system för myndighetssamverkan med barnens bästa i centrum genom skolsocionomer, starka elevhälsoteam, SSPF, med mera.

Mycket bra.

Stärka kriminalvårdens återfallsförebyggande arbete och samverkan mellan kriminalvård och socialtjänst för inslussning och återetablering i samhället. Fler av dem som inte är farliga eller återfallsförbrytare behöver avtjäna sina straff utanför anstalt.

Bra.

Öka tryggheten i otrygga offentliga rum genom att etablera fler positiva mötesplatser där det finns trygga vuxna, exempelvis kultur- eller aktivitetshus,

Bra.

Bygga om och underhålla otrygga platser så att de är ljusa, hela, rena och uppfattas som trygga.

Bra.

Flytta in samhällsfunktioner i utsatta områden, speciellt myndigheter som ger service åt allmänheten, exempelvis genom medborgarkontor.

Bra.

Stärka arbetet mot relationsvåld och andra övergrepp som också ökar risken för att barn traumatiseras och växer upp till förövare.

Bra.

Trygghetsskapande

Förslagsställarna menar också att det behövs åtgärder för att hålla samman samhället och öka tryggheten. Tyckandet och tänkandet är bra men förslagen lite intetsägande och i flera fall helt otillräckliga.

Satsa stort och kompensatoriskt på skolan och styra den mot jämlikhet och kvalitet i stället för vinstjakt och segregation. Alla skolor ska ges förutsättningar för kvalitativa och trygga undervisningsmiljöer där både lärande och hälsa frodas.

Bra men inte tillräckligt. För att uppnå detta måste de vinstdrivna skolorna förbjudas.

Sänka trösklarna till förskolan, bland annat genom att göra den avgiftsfri för låginkomsttagare, och få bort oseriösa privata förskolor som inte ger barnen den verksamhet de har rätt till.

Bra men inte tillräckligt. För att uppnå detta måste de vinstdrivna skolorna förbjudas.

Ta bort avgifterna för fritidsverksamheten så att den blir tillgänglig för alla barn.

Bra.

Genomföra omfattande och långsiktiga satsningar på de delar av civilsamhället som har etablerade, kvalitativa och stabila verksamheter för barn och unga, exempelvis genom ”IOP:er”, ideella, offentliga partnerskap.

Bra. Men det räcker inte Kommunala verksamheter som fritidsgårdar, parklekar med mera behövs också,

Bryta segregationen genom att bygga ihop våra städer, skapa blandade boendemiljöer, och öppna alla delar av samhället för dem med bakgrund i andra länder.

Mycket bra. Men det behövs bostassubventioner för bostäder till vanlig folk och fattiga. Inte bidrag till rika i form av ränteavdrag och rot.

Säkerställa att vi har en stark och jämlik vård i alla delar av landet som ger rätt hjälp i rätt tid.

Bra men otillräckligt. Vårdföretag och vårdinrättningar med vinstintressen måste också förbjudas.

Öka den kollektiva förmågan genom att bygga tillit till myndigheter och människor emellan, bland annat genom att skapa förutsättningar för människor att mötas och samarbeta i sitt lokalsamhälle.

Låter bra. Men vad betyder det? Egentligen bara löst snack.

• Förbättra tillgången till arbete genom riktade insatser för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Bra men innehållslöst och otillräckligt. Arbetsmarknaden måste återregleras för att göra detta möjligt.

Synliggöra och motverka rasism och diskriminering.

Javisst men vad betyder det. I grunden inget annat än löst prat.

Stärka utlandsfödda kvinnors ställning genom exempelvis yrkesutbildningar i kombination med språkstudier.

Bra.

Tillgängliggöra positiva förebilder och framtidsdrömmar för alla barn.

Innehållslöst prat.

Slutkommentar

Även om Marmgrens och Lings lista är ofullständig och otillräckligt är de flesta av förslagen rätt bra. Det innebär en bit på väg mot allt som måste göras för att kunna bekämpa gängbrottsligheten på ett effektivt sätt. de två förslagsställarna har också insett att deras förslag inte räcker:

Detta är en omfattande, men långt ifrån fullständig, lista över vad som behöver göras. Det krävs politisk handlingskraft och massiva investeringar i välfärden över lång tid.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.