Att läsa om gängbrottsligheten

När det gäller gängbrottsligheten kommer det nya böcker med en viss regelbundenhet. Det är många typer av böcker, Sådan där kriminella själva berättar om livet i de kriminella gängen, berättelser av personer som drabbas och drabbats av gängvåldet, reportage, vetenskapliga publikationer, gangsterromaner och deckare. En del är läsvärda, andra är inte lika läsvärda. Här lite kort om reportageböckerna och de självbiografiska böckerna.

En läsvärd bok är Ett ord för blod (2023) av Faysa Idle. Det är berättelse om att vara människa, anhörig och kvinna och hamna mitt emellan det vanliga samhället och det brutala gängvåldet. En av Faysa Idles bröder har dödats i gängkriget i Rinkeby och en annan är känd från samma gängkrig och flera våldsdåd och narkotikaaffärer.

Några andra klart läsvärda böcker är Diamant Salihus två reportageböcker När ingen lyssnar (2023) och Tills alla dör (2023). Mycket intressant om Rawa Majid (Räven, Nätverk Foxtrot) och Amir Mekky (Boxaren, Los Suecos) respektive Rinkebykonflikten. Det senare är den konflikt som Faysa Idle beskriver i sin bok men från ett annat perspektiv.

Vi har också Mitt ibland oss (2023) av Evin Cetin och Jens Liljestrand och Lisa do Santos Älskade bror (2022) som också är läsvärda. Lika intressanta är inte Gangsterparadiset (2021) av Lasse Wierup eller Gola, vittna, dö (2020) av Ann Törnkvist men de är inte dåliga. En bok som inte är läsvärd är Gangstervåld (2020) av Fredrik Kärrholm medan Lilla Chicago (2021) av Ali Khalil och Cyril Hellman är rent dålig.

Emil Arvidsons Svensk Gangsterrap från 2023 går att läsa men budskapet är tveksamt. Däremot kan no Johanna Lernebys två böcker Spelkungen (2023) och Familjen (2020) anses vara väl värda att läsa. Den förstnämnda handlar om Rade Kotur och den sistnämnda om familjen Ali Khan.

Det finns också en del böcker som jag ännu inte läst som Papporna, sönerna, våldet (2022) av Beata Hansson och Vesna Prokovic, Satan från Borlänge (2023) av Miguel Guerrero och Anders Karlsen och Gangsterliv: Brotten, gängen och livet på gatan (2021) av Sam Ho och Jacob Härnqvist.

Läs mer: