En åklagare om gängvåldet i Sverige

Lisa dos Santos är en svensk åklagare som arbetat ned flera gängrelaterade förundersökningar i Stockholm. Med utgångspunkt från en av dessa har hon skrivit en bok om gängbrottslighet och gängvåld i Stockholm. Det brott hon utgått från är mordet på Årstabron. Ett mord som var inledningen till en våldspiral i södra Stockholm mellan personer som tidigare var vänner i det så kallade Fagersjönätverket men numera indelade i två kriminella nätvek, Farsta äldre och 23 st (kallas också Farsta yngre eller Lost Boys).

Årstabron
Älskade bror

Boken har titeln Älskade bror vilket syftar på de kriminellas vana att kalla varandra för bror utan att det har nån som helst betydelse utan snarare är ett sätt att understyrka närhet när ingen närhet finns. Det verkar i första hand vara en slags förtäckt maktspråk. I alla fall enligt dos Santos som hängt upp sig på det märkliga bruket av ordet bror bland de kriminella. Det är en mycket intressant del av boken.

Vad som också är värdefullt att ta del av är hur betydelsefulla de hackade och avkrypterade chattarna varit för de många fällande domar mot gängkriminella under de senaste åren.

Boken är intressant och läsvärd men samtidigt är jag något förvånad över en del påståenden i boken. Hennes beskrivning är med säkerhet ganska pricksäker när det gäller hur det ser ut i Stockholm utifrån en åklagares perspektiv. Några saker är jag dock mycket undrande inför.

Men som helhet är det en bok som alla intresserade av ämnet bör läsa. Det är ett bra komplement till böckerna som skriv av brottslingarna själva (fast egentligen av spökskrivare) som inte sällan glorifierar deras liv som kriminella och journalisters kartläggningar av brott och kriminella.

Kampen mot gängbrottsligheten

Boken är av naturliga skäl väldigt fokuserad på Stockholm då det är där dos Santos arbetar. Samtidigt innebär det att bilden av kampen mot gängbrottsligheten och gängvåldet blir skev. Det faktum att arbetet är framgångsrikt i Göteborg missas helt. I Göteborg löser polisen och åklagarna de flesta gängrelaterade våldsbrott och sen 2015 har gängvåldet också minskat.

I Stockholm är det omvänt. Det gängrelaterade våldet bara ökar samtidigt som polisen i stort sett aldrig lyckas läsa några fall. I de fall de får några dömda handlar det alltid om hantlangare och underhuggare i gängen. Det är en svaghet i boken men dos Santos kan ju inte vara omedveten om förhållandena i Göteborg och jag finner hennes utlämnade av denna positiva utveckling som problematisk och vilseledande.

Ingen kommentar

Dessutom hävdar hon att vanan att inte svara på nånting i polisförhör tog fart 2015. Det kanske är så men min erfarenhet är att brottslingar gjort så sen 1970-talet. Det var så vi gjorde i gänget i Stenungsund. Plockade polisen in någon på förhör förnekade vi allt och vägrade svara på alla frågor som de inte redan hade svar på. Jag var 14 år när jag plockades in första gången och har bara dömts en gång för ett brott som inte var politiskt. Visserligen verkar vi ha varit mer begåvade än dagens brottslingar verkar vara och hade fler nonsenssvar än ”inga kommentarer”.

Det var välkänt redan då att risken att bli åtalad var mindre om ingenting blev sagt och det blev åtal blev straffet ofta inget alls eller mildare.

Och under förundersökningarna kring kravallerna i Göteborg var det normala att misstänkta som kom från Göteborgs förorter svarade ”ingen kommentar” , förnekade att de var på platsen och förnekade att det var de som syntes på bilder. I de flesta fall ledde det till att några åtal inte väcktes. De allra flesta som deltog i kravallerna var ungdomar från Göteborgs förorter men de allra flesta av de som dömdes var politiska aktivister på vänsterkanten. Jag tror att Lisa dos Santos är lite historielös när det gäller detta fenomen.

Gangsteradvokater

Ytterligare en sak är det här med gangsteradvokater. Lisa dos Santos verkar vara av åsikten att detta är nånting nytt. Men det är verkligen inget nytt utan har förmodligen alltid förekommit. Jag har beskrivit det i en lång räcka av artiklar som handlar om allt från att advokater är medlemmar i bikerklubbar till att de poserar med vapen ihop med kriminella. Den första är skriven redan 2010 men fenomenet är troligen mycket äldre än så.

Om gangsteradvokater 1:
Om gangsteradvokater 2:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!