Vänsterns felaktiga fokus när det gäller brottslighet

Jag har länge kritiserat vänsterns bevakning av brottslighet och den loja och aningslösa inställning som präglar vänsterfolk kring brottslighet och de problem denna för med sig. Det innebär att vänstern inte tar ett av de problem som i stor utsträckning påverkar vanliga människors vardag på allvar.

Och då pratar jag inte om de spektakulära och synliga våldet utan subtila hot i skolan, trappuppgången och bostadsområdet liksom utpressning mot småföretagare och liknande. Företeelser som i stor utsträckning försiggår i det tysta men ställer till en hel del problem. För vanligt folk.

En konsekvens av vänsterns slappa inställning till brottsligheten gör att de flesta vänstersajter hamnar helt fel när de nån gång emellanåt väljer att bevaka någon aspekt av komplexet kring lag och ordning. Det kan exempelvis handla om att vänstermedier går polisens ärenden vilket ETC gjort flera gånger.

Eller så handlar det om speciella problem och begränsade områden. Sådant som inte betyder så mycket vad det gäller brottsligheten eller de åtgärder som behövs. Vänstern har delvis ett felaktig fokus. Kön istället för klass. Polisvänlighet istället för poliskritik.

Felaktigt fokus

Det kan handla om vänstern gärna fokuserar på våld mot och mord på kvinnor (ett mindre problem än gängbrottsligheten) eller att de fokuserar på nåt marginellt problem med gängbrottsligheten såsom kvinnors medverkan på det sätt SSU gör i en artikel i Dagens Arena.

Kvinnor må ha tagit en större roll i vissa kriminella nätverk men i det stora hela är kvinnors betydelse för gängvåldet och gängkriminaliteten försumbart förutom när det gäller vissa typer av bedrägerier och välfärdsbrott.

Eller så handlar det om att vänstern fokuserar på marginella projekt och insatser med tillfällig finansiering som när Flamman skriver om projektet Sluta Skjut i Malmö. Ett projekt med en marginell påverkan på gängbrottsligheten. Samtidigt gör inga försök att försöka analysera och förstå hur det kommer sig att polisen i Göteborg lyckats så bra när det gäller att minska gängvåldet. Utan några specialinsatser i form av projekt. Eller varför skjutningarna i Stockholm helt plötsligt slutade i mitten av oktober 2023.

Men huvudproblemet är att vänstern i princip inte diskuterar brottslighet. Inte alls.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Vänsterns felaktiga fokus när det gäller brottslighet”

  1. Det problem du berör, att konsekvenserna av Brottslighet med stort B, ses som en direkt funktion av spektakulärt våld är vida spridd såväl över hela den politiska skalan som bland media. Slutar bara ”skurkarna” att skjuta på varandra eller att spränga varandras bostäder så är allt ”frid och följd”.

    I själva verket säger det spektakulära våldet mycket lite om den underliggande brottsligheten, våldet är enbart ett mått på konfliktnivå. Det paradoxala är att den underliggande brottsligheten, även innefattande de mer subtila delar du nämner, lämnas friare spelrum utan det ordningsmaktens fokus som följer av det spektakulära våldet. Rent rationellt och logiskt är detta för mig en självklarhet och det är tämligen ofattbart att denna aspekt så totalt försvunnit från debatten.

Kommentarer är stängda.