Fotboll och brottslighet – sammankopplat i decennier

Brott och otrygghet inom svensk idrottFotboll och brottslighet är sen decennier sammankopplat. Och nu har ett reportage ETC om gängkriminalitet och fotboll har blivit nominerat till Guldspaden. Det är välförtjänt men samtidigt undrar en över om den som gjort reportaget egentligen vet något om det ämne han skrivit om. För i ETC säger han som heter Eigil Söderin följande:

– Gängkriminalitet och sport är en lite oväntad kombo, krocken klassiskt svenskt föreningsliv och svarta pengar tror jag är lockande.

Faktum är ju att fotboll förknippats med gängkriminalitet i årtionden. Ingen annan sport har lika tydlig kopplingar till organiserad brottslighet. Och speciellt gäller det just stockholmsklubben AIK som länge på olika sätt kopplats samman med gängbrottslighet.

Fotboll och brottslighet i andra klubbar

Men det finns även andra klubbar som stadigt förekommer i samband med organiserad brottslighet. Både storklubbar och mindre klubbar. Särskilt vanligt är det att klubbar med koppling till kriminella miljöer inom den syrianska/assyriska befolkningsgruppen i Sverige. Det finns faktiskt nästan hur mycket som helst. Här är en del av det som jag skrivit i ämnet.

Som synes finns det en hel del kopplingar mellan gängbrottslighet och fotboll. Det är ingen ovanlig kombination som Söderin tycks tro. Utan det är något som är mycket vanligt förekommande.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Fotboll och brottslighet – sammankopplat i decennier”

Kommentarer är stängda.