Man på byggföretag byggde bomber åt kriminellt gäng

Man på byggföretag byggde bomber. En man som arbetade på ett byggföretag var en bombkonstruktör för ett kriminellt gäng i Göteborg. Närmare bestämt för det Mölndalsbaserade kriminella gänget som brukar kallas T-falangen. Nu har bombbyggaren åtalats för två av de bomber han misstänks ha konstruerat. I de andra fallen där polisen också tror att han gjort bomberna har de inte kunnat hitta tillräckligt med bevis för att också kunna åtala honom för dem.

Lindome

De bomber han åtalas för är tre stycken. En bomb som byggdes för att användas mot en adress i Lindome där två personer från den så kallade Z-falangen står skrivna är en av dessa.

I detta fall var det en 17-åring som skulle placera ut bomben. Han hämtade dynamit från en adress i Borås och åkte därefter till Alingsås där han träffade den nu åtalade 38-årige bygganställde som heter G€org#os Sk0ndr@s. 38-åringen monterade tändhattar och stubin på dynamiten i ett garage vid hans bostad. 17-åringen fortsatte sen till Göteborg där han greps på Centralstationen.

Ängås

Det andra fallet där han är åtalad gäller en bomb som hittades i Ängås gård I Tynnered. Denna bomb ska Sk0ndr@s ha tillverkat ihop med en 45-årig man i garaget i Alingsås. De två byggde bomben av dynamit varefter bomben placerad ut i Ängås på en adress där det bor en medlem i Z-falangen.

Johanneberg

Och slutligen är han åtalad för att ha tiillverkat en bomb i en lägenhet i Johanneberg. Sk0ndr@s ska bland annat ha köpt elkablar och ett batteri.  När polisen slog till mot lägenheten hittade de cirka 24 kilo explosiva varor. Bland annat ska han ha tagit 1,4 kilo sprängämnen från ett större parti och hällt detta i en plastflaska som också hittades vid polistillslaget.

Mannen är nu åtalad för tre fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, två fall av medhjälp till förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och ett fall av medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Fler bomber

Han misstänks också ha byggt de bomber som hittades på Berguven i Brottkärr (Nya Hovås) respektive Speldosegatan i Frölunda. Men i de fallen har polisen inet kunnat bevis som kan binda honom till de aktuella bomberna.

Mannen som inte längre arbetar kvar på byggföretaget förnekar brott.

Tidigare domar

Tidigare har flera andra personer dömst fö inblandning i de aktuella men misslyckade eller ogenomförda bombdåden. Den numera 18 år gamle bombtransportören dömdes till för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, till ungdomsvård samt ungdomstjänst i 120 timmar.

En annan lika gammal ung man dömdes för medhjälp till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, till ungdomsövervakning i ett år. Och slutligen dömdes en tredje lika gammal ung man dömdes för anstiftan av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, till sluten ungdomsvård i ett år och tre månader. Dess två ungdomar var de som guidade bombmannen för att kunna ta sig till rätt adress i Lindome.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.