Gangsters som ett sätt att förstöra förorter

Hammarkullen är en förort i Göteborg som gjort sig känt för sin karneval och sitt stora föreningsliv. Saker som också bidragit till att stadsdelen varit ett centrum för motstånd mot nedskärningar och myndighetsövergrepp. Det har stadsdelen varit alltsedan  1970-talet. Men under senare  år har den sociala sammanhållningen i Hammarkullen börjat luckras upp. Det beror på att ett kriminellt gäng trakasserar vanliga invånare i stadsdelen. Så till den milda grad att vanlig folk i stadsdelen drar sig från att vistas på torget, drar sig för att gå på torget.

Hammarkullen

Gänget som trakasserar människor i Hammarkullen är egentligen en släkt plus deras vänner. En klan med ursprung i Libanon som ofta kallas kurder men lika ofta araber. De talar arabiska men anser själva ibland att de är kurder, men lika ofta uppger det att de är libaneser. Familjen ifråga heter Ali-Khan eller Alikhan och tillhör en folkgrupp som i vetenskapliga artiklar kallas mhallami. Vissa Mhallamiklaner är välkända från kriminella sammanhang i olika länder. Men de flesta har ingen koppling till kriminalitet.

Polisen har enligt uppgifter från boende i Hammarkullen fått massvis med anmälningar mot medlemmar i familjen för en mängd olika brott. Men polisen tycks inte göra nånting och Ali-Khans terror mot befolkningen i Hammarkullen verkar helt ostört få fortgå. Det är nästan så man börjar tror att det är medvetet agerande från myndigheterna. När man inte kunnat slå sönder sammanhållningen i stadsdelen och motståndet mot nedskärningar på vanligt sätt tillåter man att kriminella slår sönder det sociala kittet.

Genom de kriminellas verksamhet och trakasserier mot vanligt folk i stadsdelen tvingas många ordentliga och skötsamma familjer att flytta. De orkar inte vara kvar helt enkelt. Ständiga rån, förolämpningar, hot och våld gör det omöjligt att leva ett normalt liv. När de familjer som har lite bättre resurser flyttar från stadsdelen försämras möjligheterna till motstånd och spiralen neråt vrids ytterligare ett varv.

De kriminella medlemmarna i familjen Alikhan (här ska påpekas att naturligtvis inte är kriminell bara för att man har det namnet) trakasserar alla andra i stadsdelen, men värst utsatta är somaliska och vita svenskar. Men folk i stadsdelen har börjat tröttna på polisens passivitet mot de kriminella och mot en öppna knarklangningen på torget. Speciellt efter de senaste händelserna.

Först rånades en äldre somalisk man på torget, sen rånades en svensk varvid en somalisk man skyndade till för att hjälpa honom. misshandlades den somaliske mannen. Som ett svar på detta samlades somalierna till ett möte som angreps av familjen Alikhan och deras vänner och det var som skott föll. De som var beväpnade och sköt var Alikhans. Trots detta ska de församlade somalierna ha jagat iväg angriparna från platsen.

Efter att skotten föll har polisen haft ständig närvaro i Hammarkullen och familjen Alikhan har hållit sig undan. Det är nästan som om polisen främst är orolig för hämndaktioner mot Alikhans än nåt annat. Samtidigt är det väldigt konstigt att polisen inte agerar mot den kriminella verksamhet och den terror mot lokalbefolkningen som familjen Alikhan med vänner ägnar sig år.

Kanske tycker myndigheterna att det är bra att den sociala samhörigheten och motståndsförmågan slås sönder i Hammarkullen. Något som gör att en sådan absurd tanke faktiskt skulle kunna vara sann (förutom att ingen agerar mot alla brott, hot och trakasserier) är exempelvis att ansvariga poliser i praktiken vägrar träffa representanter från olika inrättningar, föreningar och sociala institutioner i stadsdelen. Man har efter överenskommelser om träffar ställt in flera möten med kort varsel och inga träffar har kunnat genomföras. Dessutom är det ju känt från andra länder att myndigheter ibland tar hjälp av gangsters för att slå mot strejkande arbetare och protesterande arbetare.

Och tar inte samhället ansvar för att de kriminella stoppas återstår inget annat för invånarna i Hammarkullen än att gå ihop för att själva sätta stopp för gangstergängens verksamhet i Hammarkullen och på torget i Hammarkullen.

Till helgen är det karneval i Hammarkullen och många ur lokalbefolkningen känner olust inför att gå ut under karnevalen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

16 Svar på “Gangsters som ett sätt att förstöra förorter”

 1. Har själv kommit i konflikt med kriminella gäng, även om dessa suttit på moppe, i mitt engegemang i sociala rörelser. Tycker det är viktigt att debattera hur vi kan stoppa kriminella gäng, eftersom vi i förortsorganisering förr eller senare kommer hamna i konflikt med dem. Däremot tycker jag inte det är särsklit intressant att diskutera eventuell etnicitet som finns i gängen. Tillför det debatten att slå fast vilket land eller vilket språk de talar?

  I vårt fall gjorde det i alla fall inte det. Där jagades de bort. Tror aldrig fullständigt släktträd konstruerades. Sen förstår jag att lösningen kanske inte är lika enkel när man har med skjutvapen att göra, men förstår inte varför halva debattinlägget handlar om vilket land gärningsmännen kommer ifrån.

  1. Normalt har det ingen betydelse. I just detta fall har deras bakgrund som utstött folkgrupp i Turkiet och Libanon betydelse (läs bakgrundartikeln som länkas). Det är nämligen en delförklaring till det som sker. I bakgrundsartikeln redogörs för mhallames bakgrund, varför de är utstötta och vilka konsekvenser det fått.

   Dessutom riktar sig deras terror främst mot två etniska grupper som har det ännu sämre, romer och somalier. Terrorn har klara rasistiska förtecken.

   1. Jag vet inte hur polisen agerat i alla fall, vet bara att de var på plats efter två minuter när de larmades vid ett större event i somras. Ganska snabbt tycker jag. En annan fråga är vad de kan göra., Då uppstod inget direkt våld. Däremot ren provokation från killar i 20-årsåldern som cirkulerade runt på mc/moppar och efter en kvart drog sig tillbaka. Och de senaste dagarna när jag varit i Hammarkullen på förmiddagarna har det stått polisbil/ar mitt på torget – tydlig närvaro i alla fall.

    1. Att polisen är där just nu vet vi. Men det är liksom inte det som detta handlar om. Det handlar om ett långvarigt problem med organiserad brottslighet.

     1. Nej, det är klart att det handlar om helt andra insatser om man ska ha en chans att förebygga. Ville bara delge några egna bilder av hur polisen faktiskt kom snabbt på larm vid ett tillfälle jag råkade bevittna och att de har stark närvaro nu i dagarna. En del säger ju att polisen struntar i larm i område som exempelvis Hammarkullen. Men absolut – att förebygga o försöka vända utvecklingen handlar om något helt annat. Och absolut inte enbart polisen. Vet i alla att i sommar ordnar en rad goda krafter många aktiviteter för och med unga just i Hammarkullen som vi får hoppas blir bra för det stora stora flertal som inte vill ha bråk!!!

 2. Jag tillhör dom knallarna som kommer varje år till eran karneval. Jag tycker det väldigt lugnt och bra stämning i Hammarkullen ingen fylla tar man kunderna på rätt sätt funkar det bra. I år var det ovanligt mycket poliser på karnevalen.

Kommentarer är stängda.