Två S-politiker med noll koll på brottsligheten

Elias Aguirre och Kristina Edlund är två sossepolitiker från Linköping som har skrivit en debattartikel om skjutningar. Linköping är tillsammans med Stockholm, Helsingborg och Kalmar de enda städer som drabbats av dödsskjutningar i år så det är förståeligt att det bryr sig om från. Tyvärr verkar de inte veta nåt om om frågan.

De börjar med att vilja stärka gränskontrollerna. En helt meningslös åtgärd eftersom våldet är inhemskt. Det som skjuter är unga människor utan framtidshopp från våra försummade områden. De som mördas är främst ungdomar med exakt samma bakgrund.

Vapnen som används är inte heller i huvudsak insmugglade. Kanske var det så för 10-15 år sen. Men idag är de flesta vapen som används av de gängkriminella vapen som som helt eller delvis sålts av legala svenska vapenhandlare.

Startpistoler eller gaspistoler importeras helt legalt av personer, föreningar och handlare med tillstånd. Det kan inte stoppas av Tullverket. De säljs till andra mindre nogräknade legala vapenhandlare (vapensmeder) som bygger om dem till skarpa vapen. De säljs därefter till kriminella.

Obrukbara och deaktiverade vapen är legalt att köpa i många länder och kan utan större problem transporteras till Sverige. De byggs om av så kallade vapensmeder. Delar som behövs köps av vanliga legala vapenhandlare. Smederna skapar sen helt funktionsdugliga skarpa vapen.

Skarpa vapen

Eller så är det legalt importerade skarpa vapen som säljs av välrenommerade vapenhandlare till mindre vapenhandlare som i sin tur säljer till kriminella.

Ingen som helst egentlig kontroll finns över vapenhandeln. Inte ens ett centralt vapenregister som medger att vapnen spårats. Det första som borde införas är ett centralt vapenregister på samma sätt som vi har ett centralt bilregister.

Tullverket kan inte stoppa legal import av legala vapen. Förslagen från de två Linköpings-sossarna är faktiskt helt meningslösa.

Dessutom yrar de om internationella kriminella grupperingar. Det är inte såna som skjuter varandra i Sverige. Dumheter. Inte heller är det narkotikahandeln som driver våldet. Hårdare tag mot narkotika som de också förelså är ytterligare en helt meningslös åtgärd. Det kommer bara att förvärra läget.

Läs mer om vapenhandel:
Läs mer om orsaker till gängvåld:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!