Vänstern som blev diktaturkramare

En del av det som tidigare var en del av den svenska vänstern har i takt med konflikterna i världen förvandlats till högerextrema diktaturkramare. Denna utveckling är särskilt tydlig i gamla maoistiska och stalinistiska grupperingar samt bland personer har eller som tidigare haft sådana uppfattningar. Utvecklingen är en följd av deras sätt att se på världen som en kamp mellan olika imperialistiska intressen. Varje konflikt vi världen tolkas med dessa glasögon.

De ser sen lång tid tillbaka USA som den värsta imperialistiska stormakten. Allt och alla som är mot USA är enligt deras uppfattning därför något bra. Deras uppfattningar leder också till att de inte tillerkänner befolkningar och minoritetsgrupper i världen en egen förmåga att tänka och agera. Alla blir bara marionetter för imperialistmakterna i världen. Alla konflikter är interimperialistiska. I Syrienkriget tog de ställning för Assad då han var motståndare till USA. Att USA stödde delar av oppositionen och den kurdiska minoriteten sågs som bevis för att diktatorn Assad var den sida i konflikten som skulle få stöd.

I samband med Rysslands angrepp på Ukraina har utvecklingen accentuerats och förstärkts. Angreppet förklaras med att Ryssland var tvungna att angripa då USA var konfrontativa gentemot Ryssland. Skulden till kriget är USA:s och Rysslands anfall är förståeligt. Dessutom är ju Ukraina fullt med nazister. Flera olika inställningar till och synsätt på Ukrainakriget har sin grund i olika varianter av dessa uppfattningar.

En del ser inte Ryssland som en imperialistisk makt medan andra anser att det är en imperialistisk makt men svagare än USA. USA är därför alltid skurken. Alla som är mot USA är med ett sådant synsätt något bra. En del anser att de imperialistiska stormakterna har sina intressesfärer och att andra stormakter inte ska lägga sig i vad de gör i sina respektive intressesfärer. Detta är högeråsikter. Inte vänsterståndpunkter.

Diktaturkramarna

Utvecklingen av diktaturkramandet har gått längst i Folket i Bild/Kulturfront och bloggar som Global Politics och Lindelöf.nu. De tycks anse att Ukraina enbart agerar som ett ombud för USA. Att USA för krig mot Ryssland genom ombud.

Även inom KP har det hela utvecklats till ett diktaturkramande där Rysslands anfalls fördöms men USA ges den huvudsakliga skulden för kriget. De motsätter sig också vapenleveranser till Ukraina då Ukraina enbart agerar som en marionett för USA och för att landet är fullt med nazister. Deras inställning innebär att de inte kan se att Ukraina eller ukrainarna kan agera självständigt.

Att motsätta sig vapenleveranser till Ukraina och vara av åsikten att USA är de huvudansvariga för kriget är i praktiken att ge Ryssland rätt, att garantera rysk seger och ockupation av Ukraina. Alldeles oavsett om Rysslands handlingar fördöms i ord eller inte. Dessa så kallade vänstergrupper är som jag ser det inte längre att betrakta som vänster. De har som jag ser det förvandlats till diktaturkramande högerextremister.

Problemgrupper

Ytterligare en del vänstergrupper har slagit in en bit på denna väg. De anser att Rysslands är de som orsakat kriget henom att anfalla Ukraina. Men samtidigt anser de att Ukraina inte bör får några vapen. I praktiken innebär det att de garanterar Ryssland segern och att Ryssland kan ockupera Ukraina. De kräver oftast fredsförhandlingar nu och i en variant är de för omedelbar fred för att krig alltid är nåt dåligt. I den varianten gör de ingen skillnad på angripare och försvarare.

Dessa vänstergrupper som exempelvis tidningen Internationalen, tidningen e-Folket och majoriteten inom den grupp jag tillhör (Socialistisk Politik) har inte förvandlats till högerextrema diktaturkramare. Men deras ställningstaganden gynnar uppenbart Ryssland.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!