Åtta från Södertäljenätverket dömda för narkotikabrott

Detta är en artikel om ett lite äldre fall med vissa märkligheter. Därför detta lilla inlägg. Den 12 februari 2021 vid tvåtiden på natten sköts det mot solariet Open Sun på Dalgatan i Södertälje. Enligt vittnesuppgifter lämnade gärningspersonen platsen i en bil. Efter en tids polisutredning greps tre personer som misstänkta men de åtalades aldrig. Bevisningen höll inte.

Men gripandet och utredningen ledde till en vapengömma i ett förråd i Karlslundsgatan i samma stad. Två Kalasjnikov och en pistol hittades i förrådet. Det visade sig att pistolen använts vid skjutningen mot solariet.

I april 2021 stoppade polisen även en skåpbil efter ett spaningsarbete. Cirka 400 g kokain hittades i bilen. I mannens telefon hittade polisen även uppgifter till mannen om att hämta narkotikan samt instruktioner om att därefter lämna på tre olika platser i Södertälje. Den 6 maj 2021 observerade polisen en annan man som hämtade narkotika från ett gömställe i skogen i närheten av Karlslundsgatan.

Måndag den 28 mars åtalades åtta personer för inblandning, bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och försök till synnerligen grovt vapenbrott. Totalt dömdes alla de 8 åtalade i oktober 2022 till allt från skyddstillsyn till fängelsestraff.

Domar

Jerzy Szczepanek dömdes till fängelse i fyra år och fyra månader för grovt narkotikabrott och näringspenningtvätt. Ed0w@r Adn@n Or@h#m dömdes till fängelse i tre år och fyra månader för medhjälp till grovt narkotikabrott. T0n# Str@ndm@n dömdes till fängelse i tre år och tre månader för försök till grovt narkotikabrott, narkotikabrott och försök till narkotikabrott. V#ct0r Est*ll* dömdes till fängelse i två år och sex månader för försök till grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. K#m And*rss0n dömdes till fängelse i två år och två månader för försök till grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Dessutom dömdes en person till fängelse i ett år och tre månader för narkotikabrott. Ytterligare en fick fängelse i tre månader för narkotikabrott och slutligen dömdes en person till skyddstillsyn för narkotikabrott, dopningsbrott och rattfylleri.

Som helhet ganska låga straff. En annan märklighet är att ingen av de dömda som anses tillhöra Södertäljenätverket är av syrianska/assyrisk (arameisk) härkomst. Södertäljenätverket förefaller inte vara så etniskt homogent som tidigare information tytt på.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!