Stefan Hector ny biträdande rikspolischef

Regeringen har beslutat att utse polismästaren Stefan Hector till biträdande rikspolischef. Anställningen gäller från och med den 1 december 2023. Förordnandet gäller i sex år.

Den 16 november 2023 utsåg regeringen Petra Lundh till ny rikspolischef med tillträde den 1 december 2023. Polismyndigheten är en stor och komplex organisation med ett helt centralt uppdrag i det läge som Sverige befinner sig i. Regeringen ser därför ett behov av att förstärka Polismyndighetens ledning med en biträdande rikspolischef, ett beslut som fattats idag.

– Polismyndigheten har fått ett tydligt förändringsuppdrag: Att återupprätta en lokalt synlig och trygghetsskapande polis, få upp trycket i utredningsverksamheten – inte minst när det gäller den så kallade vardagsbrottsligheten – och säkerställa en effektiv styrning, användning och uppföljning av polisens växande resurser säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.

– Detta samtidigt som den grova organiserade brottsligheten ska bekämpas. Med sin långa och gedigna polisbakgrund kommer Stefan Hector att komplettera Petra Lundh i det utmanande och viktiga arbete som ligger framför polisen, fortsätter Strömmer.

Strömmers uttalande är inget annat än löst prat utan innehåll. Om Strömmer hade velat bekämpa den organiserade brottsligheten hade han avprivatiserat skolan, vården, omsorgen och järnvägen med mera. Samt återreglerat arbetsmarknad och reglerat bankerna hårdare. Det är genom välfärdsbedrägerier och svartjobb som de kriminella gängens tjänar sina stora pengar.

Hectors bakgrund

Stefan Hector började sin karriär som ingripandepolis vid Norrmalmspolisen i Stockholm 1993 och har därefter haft en lång rad chefsbefattningar i polisens operativa och strategiska arbete, både lokalt och nationellt. Mellan 2010 och 2015 var Stefan Hector biträdande chef för polisen i Västerort i Stockholm.

Från 2015 till april 2023 var han chef för Operativa enheten vid Nationella operativa avdelningen, som bland annat ansvarar för nationella insatsstyrkan, polisflyget och nationella bombskyddet. Stefan Hector har sedan april 2023 ansvarat för Polismyndighetens beredskapsplanering i händelse av kris och krig.

Att Stefan Hector kommer från Stockholmspolisen är som jag ser det inte ett gott tecken. Det är den polisregion som misslyckats allra mest när det gäller gängvåldet. Detta genom att de föredrar hårda tag och repression istället för dialog med medborgarna och samarbete med andra myndigheter.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!