Tillfälliga kriminella nätverk 2024

Svenska kriminella gäng brukar delas in i olika typer av gäng. Exempelvis maffialiknande kriminella gäng, kriminella mc-gäng, släktbaserade nätverk, lokala kriminella gatugäng och etniska nätverk. Ett nätverk eller gäng kan ingå i flera av kategorierna. Men det finns ytterligare en typ av gäng eller nätverk. Tillfälliga kriminella nätverk.

Det är tillfälliga konstellationer som sätt samma för ett visst projekt. med experter på olika saker rekryterade från lite olika håll. Detta var mycket vanligt för 10-20 år sen under värdetransportrånens tid. Då behövde allehanda specialkompetenser som rekryterades med löfte om stora pengar.

Men det finns även andra specialinriktade nätverk såsom syndikatet i Helsingborg som är en maffialiknande grupperingen som är specialinriktade på att smuggla kokain via hamnen i staden. Förmodligen var det tänkt att vara verksam en tid men det utvecklades sen till ett permanent nätverk med en maffialiknande karaktär.

Andra tillfälliga grupperingar kan vara mordpatruller där en grupp personer åtar sig morduppdrag mot pengar. En del av gatugängen har också periodvis gjort detta till en specialitet. Exempelvis Dödspatrullen och Rissnenätverket.

Åter andra nätverk kan var inriktade på att ge gängkriminella möjlighet att tvätta pengar och en del andra slår sig ihop tillfälligt för att utföra bedrägerier av olika slag. Det handlar bland annat om de nätverk polisen kallar Grind, Haga och Tosca. Men även om andra grupperingar som Neronätverket som kopplats till omfattande peningtvättsverksamhet via växlingskontor. Frågan är dock om inte det nätverk som polisen kallar Haga är samma nätverk som tidigare kallades Neronätverket.

Läs också:
Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.