Undermåliga rapporter från Brå – dödligt våld och skjutningar

Jag har läst två nya rapporter från Brå, Dödligt våld i Sverige sedan 1990 och Ökningen av skjutvapenvåld i Sverige. Rapporterna är delvis bra men samtidigt är det två undermåliga rapporter från Brå. När de analyserar utvecklingen inom den organiserade brottsligheten görs det på ett sätt som om samhället runtomkring de kriminella gängen inte existerade. De analyserar våldets utveckling som om utvecklingen i samhället i stort inte har nånting med brottslighetens utveckling att göra.

Externa faktorer som bostadsbristen, nedskärningar och privatiseringar i skolan och privatiseringar i vård och omsorg anlayseras inte . Inte heller nedskärningar inom socialtjänsten, arbetslöshet, minskade socialbidrag, minskad a-kassa, minskad sjukersättning, privatisering av ungdomsvård och hårdare straff. Allt detta lyser helt med sin frånvaro i deras analys som bara tar upp utveckligen inom gängen och delar av polisens arbete. Mycket av utvecklingen framstår därmed som oförklarlig eller helt beroende av individuella beslut hos kriminella. Resultatet är en bild som är mycket ofullständig. För att inte säga helt undermålig.

Undermåliga rapporter

I rapporterna finns det överhuvudtaget ingen förklaring till att gängvåldet i Göteborg minskar från 2015 när det samtidigt ökar i hela resten av Sverige. Men det finns förklaringar i verkligheten vilka jag flera gånger redogjort för.

Det går exempelvis inte att förstå utvecklingen i Göteborg då analysen inte tar med sådant som Backabranden 1998, den kraftiga minskningen av skjutningarna i början av 00-talet, konsekvensen av den stora polisnärvaron 2001-02, upploppen år 2001, samt de förändringar de medförde inom polisen. Om detta tas med så visar det sig att våldet ökade först i Göteborg (redan på 1990-talet) och inte i Malmö men att utvecklingen i Göteborg mot ökta våld stoppades av händelserna 2001 och de förändringar som genomfördes inom polisen som en konsekvens av det.

Göteborg 2001

Att ta med sådant som att flera av ledande kriminella i gängen i Göteborg under 00-talet och 10-talet deltog i upploppen 2001, att Backabranden kom att leda till utpressningar och våld och att förändringarna av polisen under åren efter upploppen 2001 ledde till ökat förtroende för polisen och en hög uppklarning av gängrelaterade mord skulle en helt annan bild av utvecklingen. Flera av de som sen blev gängledare i Backa och Tynnered lärde sig av kravallerna 2001 hur polisen och motståndare från andra kriminella grupperingar kunde bekämpas och besegras på gatorna genom kombinationer av avspärrningar och riktat våld.

Tydligast syntes detta i Backa där lokala kriminella grupperingar trängde ut Bandidos MC och lokala ungdomar gjorde öppet motstånd mot polisen i form av upplopp. Men det var även synligt i Frölunda och Tynnered. Även i Angered hade det effekt. Där slöt sig olika grupperingar, både gamla som Albanligan ny områdesbaserade grupperingar och släktbaserade gäng samman för att köra ut Bandidos MC och Hells Angels MC från området.

Politisk organisering

Att också analysera det faktum att flera senare gängledare först försökte organisera sig politiskt och påverka sitt och andras liv genom politiska aktioner skulle ytterligare kunna förändra analysen av gångvåldet utveckling så att det hela blir mer förståeligt än att allt beror på enstaaa händelser och individuella beslut. I vissa stadsdelar, som Biskopsgården, ledde detta till att makthavare bekämpade de politiska grupperingarna varvid ledande personer istället började ägna sig åt brott. I andra stadsdelar som Hammarkullen och Hjällbo finns det tecken på att makthavare låtit kriminella grupperingar härja relativt fritt som ett sätt att bekämpa politisk aktivitet.

Hade politiker och makthavare agerat annorlunda mot de politiska grupper som skapades av ungdomar i olika förorter kanske en del av utvecklingen mot ökat våld kunnat undvikas.Och hade de agerat hårdare mot en del familjebaserade kriminella grupperingar på ett tidigt stadium hade säkerligen en del av den utvecklingen kunnat undvikas.

Backabranden

Backabranden innebar att stora summor pengar kom skadade ungdomar till godo vilket ledde andra ungdomar till att hota dem och kräva en del av pengarna. I andra fall innebar det att tidigare dominerande kriminella dog och det skapade en flytande situation i vissa områden.

Det är en del av förklaringen till det ökade våldet i slutet av 1990-talet tillsammans med en ökad import av kokain och förmodligen också heroin genom hamnen i Göteborg. Heroinet går främst till den större marknaden i Norge och den hanteringen kontrollerades sen lång tid tillbaka av Albanligan. Med kokainet följde att nya gäng konkurrerade om hamnen.

Bananerna och kokainet

Andra saker som haft stor betydelse är förstå flytten av banantrafiken från Göteborg till Helsingborg 2015, utvecklingen av bättre kommunikationer och minskningen av möjligheterna till stor värdetransportrån genom att kontanthanteringen till stor del försvunnit. De sistnämnda nämns dock i rapporten som en orsak till att narkotikainkomsterna blivit viktigare. Men samtidigt analyseras inte skillnaderna på marknaden för kokian respektive cannabis och amfetamin. En skillnad som troligen haft stor betydelse för våldsutvecklingen.

Flytten av banantrafiken till Helsingborg kom med all säkerhet att minska kokainimporten via Göteborgs hamn och öka den i Helsingborg med minskad risk för konflikter i Göteborg och ökad risk i Helsingborg.

Att kokainet främst köps av grupper som lever på helt andra ställen och under helt andra villkor än langarna och de som ingår i de kriminella gängen ökar också konfliktytorna. Behovet av att kontrollera kundregister som finns i så kallade knarklurar blir mycket stort och är värt mycket pengar.

Att lokalt langa cannabis och amfetamin kräver inga stora register utan bygger mer på personkännedom. Det är inte lika känsligt och handlar inte om lika mycket pengar så konfliktytorna är mycket mindre. I de fallen handlar det mer om att kontrollera den lokala miljön och områden men inte om lika stora pengar. I många falla importeras cannabis av gängen själva och det gäller också kokain. Men amfetamin tycks i huvudsak köpas från andra kriminella grupperingar som agerar som grossister. Exempelvis polska, baltiska och ryska gäng såväl som mc-gäng.

Bedrägerier

Det är möjligt att inkomsterna från narkotika blivit mycket viktigare för gängen men det är som jag ser det inte ett resultat av att värdetransporterna försvunnit som inkomstkälla. Utan ett resultat av kokainets ökade betydelse. Värdetransportrånen har istället ersatts av bedrägerier och bidragsbrott. Fördelningen av byten från värdetransportrån orsakade ofta omfattande konflikter mellan olika gäng och olika individer. På samma sätt är det med bedrägerier. Vinsterna från bedrägerier är mycket högre än vinsterna från narkotikahantering så det är därför uppenbart att det är betydligt mer konfliktdrivande än narkotikan. När det gäller detta menar jag att rapporterna från Brå rimligen måste ha hamnat helt fel.

Bidragsbrott

Bidragsbrotten är en direkt konsekvens av avreglering och privatisering av skola, vård och omsorg. Detsamma gäller rekryteringen av unga som kraftigt underlättats av detta liksom av nedskräningar på fritidsverskamheter och i socialtjänsten. Dessutom har bostadsbristen bidragit genom att familjer där unga pressas av gängen till att delta i deras verksamhet inte kan flytta från området och på så sätt göra sig fria från gängens möjlighet att påverka. Slutligen har de högre straffen lett till att det blivit ekonomiskt smart för gängen att anlita så unga mördare som möjligt.

Ofullständig bild är ett dåligt underlag för åtgärder

Att bara analysera dödligt våld och skjutningar utifrån hur gängen utvecklar sig internt ger en ofullständig bild av utvecklingen. Det innebär också en felaktig bild med felaktiga förklaringar till händelseförlopp och utveckling. En felaktig bild och analys fungerar kontraproduktivt när åtgärder mot problemen ska tas fram på grund av den faktiskt inte förklarar utvecklingen och dess orsaker. De åtgärder som kan beslutas utifrån en sådan analys kommer att vara felaktiga och inte lösa problemen.

Läs mer om gängen:
Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentarer är stängda.