Kvinnliga knarkkurirer och kriminella gäng

Det är ovanligt att kvinnor begår grova brott och mycket ovanligt att kvinnor ingår i kriminella nätverk och gäng. Men det förekommer. Det förekommer också att enstaka kvinnor är ledande i kriminella gäng. Vanligast är dock att de förekommer som kurirer som transporterar eller smugglar narkotika. I de fallen är de oftast inte att betrakta som gängmedlemmar utan som anlitade underleverantörer. Men de kan ofta även fungera som lagerhållare av narkotika och vapen.  Kvinnor har blivit vanligare i gängkriminella sammanhang med de är fortfarande en liten minoritet.

Det är också vanligt att kvinnor förekommer i utredningar om bedrägerier och välfärdsbrott. Som exempelvis i flera utredningar som berör Södertäljenätverket.

Ett av de tidigaste uppmärksammade fallen med en kvinna i ett kriminellt gäng handlar om en kvinna i Bredängsnätverket som fick en mer central roll efter att hennes bror som var en ledande gängmedlem mördats.

Kurirer och smugglare

Det har också förekommit ett flertal gången att kvinnor dömts för att som kurirer ha smugglat narkotika från Västafrika eller Nederländerna. Sommaren 2021 dömdes en ung kvinna, M@t#ld@ Alt@m#r@no, i Göteborg till 6 års fängelse för att ha distribuerat kokain runt Göteborg och för ha innehaft ett automatvapen som fanns i hennes lägenhet. Då jag känner flera av hennes syskon och hennes föräldrar vet jag att det var det en mycket stor överraskning för alla hon var inblandad i narkotikahandel:

Kvinnan har ännu inte fyllt 30 år och hade fram till häktningen ett fast jobb inom vårdsektorn och en egen bostad i centrala Göteborg. Ingenting i förundersökningen tyder på att hon haft minsta missbruksproblem.

– Hon är liksom den som alla säger är den skötsamma, präktiga personen. Att hon skulle hålla på med knark är bara helt djävla konstigt, konstaterar en förvånad släkting i förhör.

Narkotikaligan med arbetstidsregler

I fallet med narkotikaligan där de inblandade hade reglerad arbetstid och semester förekom det också en kvinna som fungerade som kurir. Hon, N@tascha D@v#s, fick fängelse i 2 år och 6 månader.

Och nu har två kvinnliga kurirer avslöjats och dömts i en narkotikahärva i Stockholm. Den ena kvinnan, Emm@ K?st, transporterade stora mängder narkotika på kvällarna och arbetad på ett säkerhetsföretag, Gothia Protection Group (numera Tempest Security Risk Solutions AB).

I media kallas hon VIP-kvinnan. Hon dömdes till 6 års fängelse för narkotikabrott och en annan kvinnlig kurir, Ti@m# J@nn*li, dömdes till 5,5 år fängelse för samma sak. De arbetade i den kriminella organisationen som hade reglerad arbetstid och semester. Detta i likhet med N@tasch@ D@v#s. Den sistnämnda och andra personer från det aktuella nätverket förekommer också i utredningen kring de två kvinnliga kurirerna.

Vi har också Tania Gomez som ska agerat kurir åt ett kriminellt gäng såväl som ha hjälpt dem med penningtvätt. Dessutom ska hon har varit involverade i illegal handel med husdjur. Hon ska tillhöra ett kriminellt nätverk som kallas Neronätverket och blev efterlyst i samband med tillslaget, åtalet och domarna mot växelkontoret World Exchange.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!