Gängledare från Tynnered åtalad för haschsmuggling

Av en ren tillfällighet snubblade polisen i Göteborg över 260 kg cannabis i ett källarförråd i Bjurslätt på Hisingen år 2020. Det var enligt media ett av de största beslag som gjorts i Sverige. Orsaken till att de hittade cannabispartiet var en påtänd och orolig man som kontrollerades och greps på en pizzeria i Bjurslätt.

Den kontrollerade mannen var Stefan Ortiz (Hermano). Vid husrannsakan hittades föremål som ledde polisen till det stora narkotikapartiet. Han och ytterligare en man, Sebastian Meza Silva, greps för att ha hanterat narkotikan. De båda männen åtalades för narkotikabrott och båda två dömdes i juli 2020 till 6 års fängelse.

I augusti 2022 greps ytterligare en man med koppling till det stora cannabisbeslaget. Det var Tonie Silva Santos. Han kunde gripas på grund av att han kommunicerat om partiet och polistillslaget som skedde 2020 via SkyECC. Han åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott. Nu har han dömts i tingsrätten. Till fängelse i sex år och tre månader.

Fler misstänkta och fler åtal

Men ytterligare två personer kom senare att misstänkas i ärendet på grund av avlyssningsmaterial från SkyECC. Daniel Tadesse från M-falangen (Vermahmoodfalangen) i Tynnered och den idag 52-årige Jamal Ziani från Stockholm. De ha nu blivit åtalade.

Materialet från SkyECC visade också att partiet var mycket större än den mängd som beslagtogs i Bjurslätt. Totalt handlade det om minst 508 kilo hasch. Utöver beslaget i Bjurslätt så såldes drygt 60 kilo i Göteborgstrakten medan 175 kilo sändes till mottagare i Stockholmstrakten. Haschet var i likhet med ett annat parti hasch skickat till Sverige inbakat i en marmorlast. För uppackningen användes en företagslokal i Kungälv norr om Göteborg.

De misstänkta brotten

Enligt åtalet ska Jamal Ziani ha befunnit sig i Marocko under tiden som smugglingen planerades och genomfördes. Det var i december 2019 till januari 2020. Han ska ha varit involverad i beställning av containrar till smugglingen och förpackning av narkotikan bland marmorliknande plattor. Dessutom för avsändning av narkotikan från Marocko mot Sverige samt kommit med råd om mottagandet, transport och förvaring av narkotikan i Sverige. Han var dessutom i kontakt med de övriga som varit involverade i smugglingen för att diskutera förfarandet. Han kom tillbaka till Sverige i slutet av januari 2020 via Spanien.

Jamal Ziani har för sin del tidigare varit målsägande i ett ärende rörande stämpling till mord. En man i Bergsjönätverket dömdes för det.

Daniel Tadesse var under samma tid involverad i mottagandet av narkotikan i Sverige liksom transporten från hamnen i Göteborg till lokalen i Kungälv och vidare. Han hade också kontakt med det bolag som stod som mottagare till transporten samt personen som stod bakom bolaget. Under aktuell tid var han också i kontakt med de övriga som varit involverade i smugglingen för att diskutera förfarandet.

I april 2022 dömdes Tadesse till fyra och ett halvt års fängelse för inblandning i en mordförberedelse mot personer i konkurrerande Z-falangen. Då avtjänade han redan ett annat straff för grovt narkotikabrott. Även det straffet var fängelse i fyra och ett halvt år.

Både Ziani och Tadesse förnekar brott.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.