Övervakning och inlåsning hjälper inte mot brottsligheten

Det är välkänt att brottslighet inte kan bekämpas med hårdare straff. USA har haft mycket hårda straff under hela sin existens. Det har en mycket större brottslighet än Sverige. Danmark har länge haft en mer repressiv politik mot brottslingar än Sverige. De bägge grannländerna ha lika stor brottslighet. Tidigare när Sverige inte hade börjat med en allt mer repressiv politik hade Sverige lägre brottslighet.

Brottslighet kan inte heller kopplas till invandring. Finland har mycket få invandrare. De har dubbelt så hög brottslighet som Sverige som har en stor andel invandrare. Osv.

Storbritannien har övervakningskameror överallt. De har lika hög brottslighet som Sverige och har dessutom samma utveckling när det gäller gängrelaterat våld som Sverige. Det ökar samtidigt som annat våld i samhället minskar. Också Nederländerna och Belgien har en ökning av det gängrelaterade våldet.

Unga personer begår brott

Det är unga människor som begår brott. Tonåringar och unga vuxna. För att undvika att ungdomar och unga vuxna begår brott så bör insatser sättas in tidigt. Satsningarna borde alltså göras i förskolan, skolan, socialtjänsten och på fritidssysselsättning. Utbildning, sysselsättning och jobb för unga är det viktiga. Förskola, skola, socialtjänst, föreningsliv, studieförbund med mera måste därför ha ökade resurser,

Länder med större andel unga än andra länder som Sverige och Irland har därför en högre brottslighet än länder med låg andel unga som Tyskland och Italien. Det hjälper inte att spärra inga unga utan de måste ges förutsättningar att lyckas utan att ägna sig åt brottslighet. Ett bra sätt att göra det är att skapa ett mer jämlikt samhälle.

Makthavarna i Sverige har under 40 års tid ägnat sig åt att skapa ett mer ojämlikt samhälle. Det leder oftast till ökad brottslighet. I Sverige har det lett till att brottsligheten inte längre minskar lika mycket som den gjorde tidigare.

Att det inte finns bostäder är ett resultat av den politik som förts sen 1980-talet. Förr subventionerades byggande av bostäder till fattiga. Det ledde till att det inte fanns bostadsbrist och att trångboddheten försvann. Nu är trångboddheten och bostadsbristen tillbaka. Det medverkar till att brottsligheten inte längre minskar lika mycket.

Numera subventionerar regeringen (och regeringarna innan denna) rikas renoveringar och ombyggnader. Det leder till ökade klyftor i samhället vilket bidrar till att brottsligheten inte längre minskar lika mycket som den gjorde tidigare.

Regeringens politik skapar ökad brottslighet

I stort sett inget av det regeringen vill göra och gör gentemot brottsligheten kommer att ha någon som helst effekt på kriminaliteten. När det gäller det som har effekt skär regeringen ner. De minskar resurserna till förskola, skola, socialtjänst, föreningsliv och studieförbund med mera. De skapar förutsättningar för ökad brottslighet i Sverige.

Det mesta av det som regeringen gör och förslår att göra när det gäller brottsligheten innebär snarare ökad brottslighet än minskad. Men det finns saker vi kan göra:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!